Syndabocken Reinfeldt


Syndabocken Reinfeldt 1Det är många nu som kallar f.d statsministern Fredrik Reinfeldt för förrädare, och att det var han som ledde Sverige i fördärvet. Underförstått så handlar det om migrationsfrågan, tydligen hände det något under regeringen Reinfeldt som öppnade portarna till massmigrationen som följde några år senare under Stefan Löfvens mandatperiod.

Jag flyttade till Stockholm i början på 1990-talet, och redan då fanns det flera förorter där knappt någon talade svenska. Och när man åkte med blå linjens tunnelbana så fanns det få konkreta referenser till att man befann sig i Sverige. Vad jag försöker säga är att grunden till invandringsproblematiken började långt tidigare. Kanske ignorerade Reinfeldt utvecklingen? Men det gjorde ju de flesta andra politiker och makthavare också.

Varför då detta hat mot Reinfeldt?

Kanske är det så att folk känner sig lurade? Jag kommer ihåg att bara några veckor efter Reinfeldts valvinst så höjde man skatten på tobak. Och under hela mandatperioden så blev det inga större skattesänkningar eller avregleringar, som man kanske hade förväntat sig av en borgerlig regering. Nej, de fortsatte i samma gamla vanliga spår. Högskattesamhället skulle försvaras och migrationen sågs som något naturligt. Den så kallade migrationspakten som gjordes med miljöpartiet anses ha öppnat portarna till massmigrationen, när det egentligen var ett enskilt misstag, i en lång serie av misstag.

Det finns somliga som menar att föregångaren Göran Persson (statsminister 1996-2006) var strängare vad gäller invandringen. Han kallade ju arbetskraftsinvandrare för ”sociala turister”, däremot så fortsatte flyktinginvandringen även under honom. Annars hade vi ju inte haft alla de där förorterna runt Stockholm, där så få talade svenska; de uppstod ju inte över en natt. Det var mest de gapiga Sverigedemokraterna som pratade om invandring på den tiden, de betraktades som obildade lantisar och nassar. Få andra röster höjdes mot migrationen.

Problemet blev uppenbart 2015 (efter Reinfeldt) med massmigrationen som följde och som fortsätter än idag. Det är en skattefinansierad massmigration bör tilläggas. Utan alla stöd, bidrag, flerbarnstillägg osv, så skulle Sverige förmodligen inte ha en särskilt stor invandring, och inte heller dras med alla de problem som följer i dess spår. Man har finansierat sin egen misär och undergång, som jag redan varit inne på tidigare.

Vad skulle Reinfeldt ha gjort under sin mandatperiod? Stängt gränserna? Det hade nog betraktats som ganska märkligt på den tiden.

Däremot så skulle han kunnat dra åt bidragskranen, ty det är ju den som håller hela verksamheten vid liv. Men många svenskar är ju så förtjusta i sitt välfärdssamhälle. Så, om han utlovat större nedskärningar så hade Reinfeldt förmodligen inte ens kommit till makten. Kom ihåg att Reinfeldt vann valet 2006 för att han framstod som en mjukare moderat, och inte klassisk högerman. Han skulle inte skära nämnvärt i välfärden, utan blott vända skutan varsamt högerut; det var hans vallöfte och gärning. Nåja, politiken blev kanske ännu mjukare än vad som utlovades, men det var ändå i enlighet med strategin och den tidens politiska triangulering.

Kanske finns det bara ett sätt – om man vill skapa ett varaktigt mångkulturellt samhälle – och då får vi kika på länder som Saudiarabien, Dubai etc. Där finns det massor med utlänningar som jobbar med allt möjligt, och vi ser ett verkligt fungerande multikulturellt samhälle. Invandrarna jobbar på kontrakt, de släpps bara in om de har jobb, och kontakten förlängs enbart om de sköter sig. Det finns få eller inga möjligheter till permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap. På så sätt behåller ursprungsbefolkningen makten över samhället och statsapparaten oavsett hur många invandrare som kommer till landet. De olika folken bor dessutom separerade från varandra, och därigenom minskar risken för kulturkrockar och missförstånd.

En annan variant är att inte eftersträva ett mångkulturellt samhälle alls (se på t.ex Japan). Här handlar det om hårdare gränser och isolationism. Fast den lösningen skyr de flesta, då de riskerar att hängas ut som oliktänkare. Och kanske kommer folk att sakna kebabpizzor och annat gott som kommer i kulturutbytenas spår?

Ytterligare ett förslag vore att minska eller strypa bidragen till de som inte är medborgare. Att skattebetalarnas pengar ska gå tillbaka till dem själva borde ju vara ett ärligt och vettigt argument? Svenska politiker kanske inte ska dela ut pengar till personer med flyktingliknande skäl? Utan bara använda skattepengarna till det de är avsedda för?

Nej, istället skyller vi på Reinfeldt, så kan vi skjuta upp de viktiga reformerna ytterligare några år, och istället prata strunt, peka finger, odla bitterhet och ressentiment.

*

Bilden är från Wikipedia.

 

 

 

 

 

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.