Pratar Biden med Putin?


Pratar Biden med Putin? 1En hel del källor gör gällande att Biden och Putin inte pratar med varandra, eller åtminstone väldigt sällan.

Och detta är underligare än vad vi först anar. Även under kalla krigets kärnvapenhot pratade amerikanska presidenter med Sovjetiska ledare. Det fanns kanaler för diskussioner och överläggningar. Det sågs inte som något konstigt, trots att de representerade helt olika politiska system och var innerliga fiender.

Men idag pratar de inte med varandra.

Och vems är då felet, kan man fråga sig? Är det Putin som stängt av telefonen? Eller är det Biden som vägrar att prata?

Utifrån den västliga medierapporteringen så är det Ryssland som ska isoleras och uteslutas från världssamfundet med alla till buds stående medel. Det handlar om ekonomiska sanktioner och till och med beslagtagande av ryska tillgångar utomlands, samt blockering av ryska medier i väst. Kanske är det amerikanerna som vägrar svara i telefonen? Och ryssarna som inte är så benägna att ringa? Vem vet? Det vi känner till är att det inte förekommer några direkta samtal.

Anledningen till isoleringen av Ryssland är kriget i Ukraina, där Ryssland anses vara den attackerande och fientliga parten. Och därför har kontakterna reducerats till ett minimum eller upphört.

I en tid när samtal blir allt viktigare

Både USA och Ryssland är kärnvapenmakter. USA har ca 5244 kärnvapenstridsspetsar och Ryssland har 5889. Som en jämförelse har Kina 410, Frankrike 290, Storbritannien 225, Pakistan 170, Indien 164, Israel 90 och Nordkorea 30. Ryssarna och amerikanerna utklassar de flesta och tillsammans har de tillräckligt med kärnvapen för att ödelägga jordklotet flera gånger om. Ryssarna har numera också överljudsrobotar som kan leverera nämnda kärnvapen ännu snabbare till leveransadressen, något som man ogärna diskuterar i väst, men som i realiteten är en förändring av spelreglerna, om det skulle uppstå en kärnvapenkonflikt idag. Samt att Ryssland efter mobiliseringen under Ukrainakriget har världens största armé.

Att man inte talar med varandra är olustigt, oavsett vem som har rätt eller fel, vem som är ond eller god.

Jag får istället en känsla av att den här nya kalla kriget inte är på allvar, att det mest är en mediekonstruktion, flaggor på Facebook, matandet av försvarsindustrin eller inrikespolitisk skrämselpropaganda.

Hade det varit på fullaste allvar så hade den heta linjen mellan Washington och Moskva upprättats illa kvickt.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.