Svenskarna vill behålla Systembolaget


Svenskarna vill behålla Systembolaget. 60% av befolkningen är för spritmonopolet om man får tro en ny undersökning av Temo, som gjorts på beställning av intresseorganisationen Sprit- och Vinleverantörsföreningen, SVL. Svd 050911

Tidigare undersökningar visar att knappt hälften av all sprit som konsumeras i Sverige köps på Systembolaget. SVL.

Hur går den här ekvationen ihop?

Jag tror att de flesta är eniga om att Systembolaget är en ambitiös butikskedja, med stort sortiment och kunnig personal. Förändringen från kösystem till självplock bidrar också till populäriteten.

Folk köper gärna vin och öl, men när de ska handla whiskey, gin eller vodka då svalnar intresset direkt. Det är sällan svensken betalar närmare 250 kr för en flaska när den kan köpas för ca 100 kr på flygplatsen, semesterorten, färjan eller hos grannen.

I diskussionen bör vi separera den välsorterade butiken från alkoholpolitiken, för jag tror många blandar ihop begreppen. Om monopolet avskaffas så kommer vi även fortsättningsvis att ha proppfulla affärer att gå till – det är inte det som är problemet. Problemet är statens dubbelmoral. Dels vill staten förbättra folkhälsan, och dels vill hon dra in skattepengar på verksamheten. Man kan inte sitta på två stolar samtidigt.

Det finns en misstro mot att sälja sprit i vanliga livsmedelsaffärer, men så länge de privata handlarna följer gällande lagstiftning – och inte säljer till omyndiga, berusade eller säljer mitt i natten – då gör de ett lika bra jobb som monopolet. Statligt anställda utför inte ett bättre arbete än privatanställda, det märks mycket tydligt på alla mutskandaler som ligger Systembolaget till last.

Om vår regering inte tror på marknaden, det fria näringslivet eller företagarna – då tror hon inte heller på den enskilde medborgaren.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag