Den mänskliga hjärnan fortsätter att växa


Den mänskliga hjärnan fortsätter att växa. Evolutionen pågår ännu i en relativt snabb takt, enligt en forskningsstudie. Utvecklingen av hjärnan kan vara orsaken till människans kulturella revolution. Läs vidare i SvD 050909.

Forskarna vid University of Chicago som kommit fram till det häpnadsväckande resultatat blir emellertid kritiserade av kollegor på andra institut. Tydligen är det så att förändringen är mer utspridd hos vissa människogrupper än andra. Och att koppla ihop den genetiska förändringen med intelligens är tydligen både farligt och förkastligt.

Jag är inte insatt. Jag vet inte vilka forskare som har rätt eller fel, men kan man göra några banbrytande forskningsinsatser om det politiskt korrekta ska vara en ledstjärna?

Det hela är givetvis mycket känsligt. Tänk om det skulle framkomma att vissa människogrupper är mer intelligenta än andra? Det skulle uppstå en kil i vårt samhälle, där demokrati, jämlikhet och lika människovärde är ofrånkomliga ideal, åtminstone på pappret.

Den här typen utav forskning är egentligen helt oförenlig med vår västerländska tankemodell. Efter andra världskriget har rasdiskussioner knappast varit rumsrena. Och jag drar mig själv för att skriva detta, men vad händer om forskarna i Chicago har rätt? Och vi kan konstatera vissa raser/folkgrupper är mer utvecklade än andra?

Hade jag varit president i världens mäktigaste land så hade jag förmodligen satt munkavle på alla inblandade forskare och skickat resultat till area 51. Och gömt det tillsammans med strandade UFO:n, förbundsarken och förhistoriska astronauter…


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag