Självscanning i livsmedelsaffären – pinsamt värre…


Nya ICA Maxi på Lindhagensgatan i Stockholm erbjuder sina kunder s.k. självscanning. Med hjälp av en liten dosa scannar du själv in alla dina varor, och kassabestyren ska inte ta mer än 30 sekunder enligt ICA.

Givetvis prövar vi detta, eftersom vi är en småbarnsfamilj som gärna storhandlar mycket och ofta. Första gången gick det bra, andra gången bröts betalningsprocessen, och vi blev ombedda att ta kontakt med personalen för kontroll.

Javisst, varför inte; klart att de måste göra stickprover ibland, tänkte jag. Vi blev ombedda att plocka ur alla varor från påsarna, och lägga dem på rullbandet vid en vanlig kassa intill.

Då börjar jag att knorra. Vill de kontrollera så får de väl plocka varorna själva, men sagt och gjort, alla varorna lades upp på bandet för att scannas in av en kassörska.

Det gick givetvis långsamt, och när allt var färdigt noterade personalen att vi glömt att scanna en eller två varor. Kanske inte så konstigt när man har tonvis med varor i vagnen och handlar för 2000 kr? Kassörskan såg bister ut.

Pinsam tystnad. Är vi tjuvar nu, eller vad? Vi ber om ursäkt, ska scanna bättre i fortsättningen. Det blir inga repressalier, och vi får packa alla påsar igen.

Det kändes väldigt pinsamt.

Kontentan av det hela är att jag ALDRIG kommer att självscanna igen. Varför ska jag göra det? Så att jag glömmer något igen, och ånyo blir utsatt för pinsamheter? Hela proceduren tog ca 30 minuter – och inte 30 sekunder.

Frågan är om jag överhuvudtaget kommer att handla på ICA Maxi igen?

Det känns som om hela idén med självscanning i första hand handlar om att minimera antalet kassörskor, och spara pengar. Och visst, varför inte, utvecklingen går framåt, kanske kan de t o m sänka priset på varorna i framtiden pga detta.

Däremot tror jag att viljan till självscanning kommer att avta i takt med kontrollerna. Varför ska jag som kund behöva känna mig pinsam, plocka in och ur påsar fram och tillbaka, och lägga 30 minuter på något som skulle ha tagit 30 sekunder? Dessutom förflyttas hela ansvaret – gällande betalningsbestyren – över på mig. Om något falerar är det kundens fel.

Det blir Vi och Citygross i framtiden. Då slipper man dessutom Euro Shopper och ICA:s egna trista produkter. Och när jag räknar på det hela var det knappast mer prisvärt på Maxi, bara stort, nytt – och pinsamt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, livsmedel, livsmedelsaffär, ICA, självscanning


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.