EU-land utsätts för påtryckningar och hot


Ett turkiskt skepp har under hösten tagit sig in på Cypriotisk ekonomisk zon och företagit seismiska mätningar av havsbotten på jakt efter gas och olja. Hade detta hänt någon annanstans så skulle media spy löpsedlar en hel månad. Men ingen vågar kritisera turkarna, de tillåts mobba sina grannländer, och speciellt Cypern, vars norra tredjedel de ockuperade 1974.

Det slutade med att grekcyprioterna lämnade förhandlingsbordet om att återförena ön, i protest mot turkarnas kränkningar.

Nu lovar turkarna att ta bort sitt skepp, om Republiken Cypern slutar med sina egna provborrningar i sin egen ekonomiska zon…

Man tappar fullständigt hakan. Denna fullkomliga fräckhet får t o m Putin att blekna. Turkiet under Erdogan har verkligen klivit över på fel sida av den demokratiska spelplanen.

Turkiet är medlem i Nato, och räknas som världens nionde starkaste militärmakt. Cypern är en liten ö-nation och har knappt en miljon invånare, deras försvar saknar både flyg och flotta.

1974 skakade en statskupp ön, och Turkiet invaderade i samband med detta för att försvara den turkcypriotiska minoriteten, ca 1/3 ockuperades och bildar numera ett illegalt landområde som ingen stat erkänner. De grekcypriotiska kuppmakarna lyckades bara hänga kvar vid makten i några få dagar; demokrati återinfördes snabbt, men turkiska armén är fortfarande kvar i den norra ockuperade delen.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag