Earth Hour?


Svenskarna struntar i Eart Hour, statistiken visar flera år i rad att elkonsumtionen inte ändrat sig från andra lördagar. Tanken med Earth Hour är att makthavare ska ta klimatfrågan på större allvar om tillräckligt många samtidigt släcker lamporna och stänger av energiförbrukande apparater under en timme.

Personligen tycker jag att det är smaklöst att uttrycka den här typen av teknikfientliga värderingar, när vi vet att när el kopplas till en indisk eller afrikansk by så minskar dödligheten markant, och alla får det så otroligt mycket bättre.

Elen har förändrat och förbättrat våra liv enormt, den ger oss inte bara ljus, utan även värme, tvättmaskiner, diskmaskiner, kyl, frys, spis, musikanläggningar, TV, datorer, telefoner, för att inte tala om läkemedelsutrustning, forskning, fabriker, transporter, listan kan göras väldigt lång.

Så sitter vi här i rika västvärlden, släcker lamporna och tänder ljus för flera hundra kronor, och tycker att våra ludditiska och bakåtsträvande ideal är helt förträffliga.

Nej, mina damer och herrar, enda sättet att lösa våra problem är mer och bättre teknik, inte genom att låtsas att vi lever i nådens år 1232.

Så fortsätt att ha det tänt.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.