Har Sverige klenare försvar än sina grannländer?


Ofta när man pratar om militära förmågor så kommer man fram till någon slags ranking, där Sverige anses hamna i botten. Häromdagen stötte jag på webbplatsen GFP, där du kan jämföra olika länders militärmakt sinsemellan. Länderna rankas också utifrån sina militära förmågor på en skala från 1 – 106. De bakomliggande uppgifterna kommer från CIA.gov, CIA World Factbook, wikipedia.com m fl.

Sverige rankas 24 (av 106), vilket inte är jättedåligt med tanke på befolkningsmängden och försvarsbudgeten. Och en jämförelse mellan Sverige och Finland skulle se ut såhär.

På pappret vinner alltså Sverige, även om finnarna kan skrapa ihop fler mannar på kort sikt. Finland rankas 48.

En jämförelse mellan USA och Ryssland bjuder också på en del överraskningar, då många numera tror att den ryska björnen vuxit sig obeskrivligt stark.

Att USA har totalt 20 hangarfartyg och Ryssland ett enda, är nog något som inte så många känner till. USA har totalt 13, 892 stridsflyg (av alla typer) mot Rysslands 3429.

Notera också att Ryssland stött på problem med utvecklingen av den nya generationen stridsflygplan, T-50, och lagt stor del av tillverkningen på is, medan USA rönt större succé med sina F-22 och F-35, som delvis redan är i produktion.

I ett konventionellt krig skulle USA (1) förmodligen sopa mattan med Ryssland (2). Dessutom vet vi från Irakkriget att ryska militärprodukter håller ganska dålig standard, och är ofta sämre än vad de utger sig för.

Sedan har vi också USA:s allierade: Storbritannien (5), Frankrike (6), Tyskland (8) och Japan (9), och då har jag utelämnat ett antal andra Natoländer. Även EU skulle klara sig väl mot Ryssland, så länge Storbritannien är med i unionen.

Den ryska militärmakten må vara ett hot mot små grannländer och fd Sovjetrepubliker, men framstår inte trovärdig när den vill utmana den rådande världsordningen.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.