Skavlan är inte en skjutjärnsjournalist


Den numera berömda intervjun med norske TV-underhållaren Skavlan och sjukskrivne SD-partiledaren Jimmie Åkesson resulterade i upprörda känslor.

Först tyckte många att det var fel att bjuda in Åkesson, för att man gav honom uppmärksamhet på bästa sändningstid.

Efter programmet så rasade många andra, som menade att Skavlan mobbat den sjuklige och psykiskt utmattade Åkesson med alltför påstridiga och upprepande frågor.

Hur skulle Skavlan gjort?

För det första är Skavlan ingen vidare politisk reporter eller skjutjärnsjournalist. Han kommer att förlora fajten på ett eller annat sätt med den erfarne Åkesson, och med de flesta andra politiker också.

Att dra fram rasistkortet och stämpla ledande SD-medlemmar för deras uttalanden är ingen lätt lek. Åkesson hävdade gång på gång att medlemmar som uttalar sig kränkande mot invandrare utesluts ur partiet. Skavlan trampade luft här, särskilt när vissa av anklagelserna och exemplen var över 10 år gamla.

Att lyfta fram partiets förmodat rasistiska agenda är svårare än man tror.

Om Skavlan istället angripit politiken, och det faktum att Åkesson rejält vill minska flyktinginvandringen, det skulle också ha slutat i självmål, där hans eget hemland Norge skulle ha lyfts fram som exempel på länder som släpper in betydligt färre. Förmodligen var det därför han undvek den frågeställningen och vidöppna fällan.

Skavlan skulle ha hållit sig till sin mysiga stil, där han ibland lyfter fram känslosamma ämnen, men aldrig ger sig in i alltför komplicerade diskussioner.

Själv skulle jag velat veta mer om Åkesson, hans uppväxt, miljön han växte upp i. Fanns det invandrare i hans närhet, hur var relationen med dem? När blev Åkesson kritisk mot invandring, var det en speciell händelse som utlöste det etc etc? Vad har Åkesson för politiska förebilder, vad läser han för böcker, vad tittar han på för filmer, TV-serier etc. När träffade han kärleken i livet, hur mår barnen mitt i all uppståndelse etc?

Chansen till fällning av den mäktige älgen Åkesson skulle förmodligen ökat i en dylik intervju, men det skulle ha krävt en mycket mer skärpt och stringent programledare.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag