Varför invaderade Putin Ukraina?


Ja, man kan verkligen fråga sig varför Putin invaderade Ukraina. De hade redan tillgång till Krim-halvön, och hyrde stora flottbaser där. I praktiken kontrollerade de redan området.

Nu fick man istället stora delar av världen emot sig, blev utsatt för en handelsbojkott, samt förlorade en granne. Ukraina blir allt mer västorienterat och missnöjet mot Ryssland växer.

Ryssland har förlorat enorma summor på äventyret i Ukraina. De har blivit ovänner med tidigare allierade, de har tappat i anseende i världen, det ryska folket har blivit fattigare och fått sämre levnadsstandard.

Dessutom – som om allt detta inte räckte – så har oljepriset sjunkit rejält. Och eftersom en stor del av Rysslands intäkter kommer från oljan, så slår även detta hårt mot den redan slagna ekonomin.

Nu eskalerar istället NATO sina aktiviteter runt Rysslands gränser, för att hjälpa de gamla sovjetrepublikerna undan den arga björnen. Och det blir de amerikanska vapenföretagen som tjänar pengar på eskaleringen, för nu ska det rustas och byggas robotsköldar och allt möjligt. Och det är dessutom amerikansk olja som säljs billigt nu och dumpar marknaden, där gamla oljebrunnar får nytt liv med ny teknik.

Har Putin haft maximal otur? Har han räknat fel? Vad är hans plan? Har han någon plan?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag