Theresa May – kanske inte så gammalkonservativ som vi trodde?


Mycket har redan skrivits om Theresa May, storbritanniens nye premiärminister. Prästdottern och geografen May anses av många vara en gammelkonservativ nationalist, och av en äldre skola än Thatcher, som var starkt influerad av liberalen Hayek. May är ofta för uttökad övervakning, hon är motståndare till droger, vill minska migrationen, och har lovat att genomföra brexit fullt ut, utan dolda knep. Den nya premiärministern beskrivs stundtals också som en tämligen ideologilös realpolitiker, där själva genomförandet ofta är i fokus.

Själv kallar hon sig en-nations-konservativ, en engelsk gren av ideologin som premierar samhällets organiska utveckling. Där de högre klasserna ska hjälpa de mindre bemedlade. Samhällets stabilitet är överordnat.

Hon är gift med bankiren Philip May, paret har inga barn av medicinska skäl, och hon har uttryckt saknad inför detta. På fritiden gillar hon att promenera och laga mat. Hon är tillika intresserad av cricket, mode, med en förkärlek för lite excentriska skor. May är förvånande nog för samkönade äktenskap, och har sagt:

Jag tror att om två människor bryr sig om varandra, om de älskar varandra, om de vill engagera sig i varandra… då de ska kunna gifta sig och äktenskapet ska vara för alla.

Jag tror personligen att Theresa May som premiärminister kommer att bjuda på en och annan överraskning.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag