Våga vägra vara borgare!


Tidningen ETC tog för en tid sedan fram en knapp. Gissningsvis är syftet att lansera vänstern som ett lämpligare alternativ än allianspartierna i kommande val. Deras slogan är ”våga vägra vara borgare”! Tyvärr begås ett av de största misstagen inom marknadsföringens konst – prata om dig själv – prata INTE om konkurrenten. Här ges inga vägledningar eller ens en avsändare, vi vet egentligen inte vem som står bakom budskapet, även om vi kan gissa.

Figuren på bilden är tillika kryptisk. Är det en sk ”borgare” som avbildats eller är det en av ” de andra” – de osynliga som står bakom budskapet? Vi som gillar serien Assar vet att det är Ulf Lundkvist som illustrerat bilden, figuren är en gestalt från hans rika fantasivärld, brottsbekämparen Bimbo. Inte visste jag att han var vänsterns förkämpe, borgerskapets skräck? Eller ska bilden tolkas som något annat? Är figuren ond eller god? Vad vill han? Eller är det en ”hon”? I dessa tider av könskamp borde det vara en kvinna, åtminstone om något av vänsterpartierna är avsändaren.

Sammanfattningsvis sitter vi här med ett kryptiskt budskap, laddat med massor av attityd – men jag känner att vi inte når hela vägen fram. Jag efterlyser en tydlighet. Jag vill ha ett konkret budskap, jag vill veta vad jag ska vara – inte vad jag INTE ska vara.

Därför har jag tagit en liten del av min alltför dyrbara tid i anspråk för att hjälpa ETC. Resultatet visas nedan. Ändrad slogan, lite av Apples aqua-design. Klart och tydligt, inga krusiduller. Ärlighet varar längst.

Tack Aqurette. Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, vänstern, humor


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag