FÖRBJUDET att prata i mobiltelefon


Numera ser man skyltar med överkorsade mobiltelefoner på var och varannan tunnelbanevagn i Stockholm. Bakgrunden till beslutet om mobilfria zoner är hälsomotiv och sociala motiv, står det på SLs webbplats. Jag har aldrig förstått varför man inte får prata i vagnarna. Handlar det enbart om att tala i mobilen, eller ska vi konsekvensens namn vara helt tysta när vi åker? Om vi sitter och pratar med en kompis på sätet bredvid så uppstår ju ungefär samma volym eller störningsmoment som när vi pratar i mobilen. Varför ska just mobilpratandet bannlysas?

Jag har hört flera olika versioner och tolkningar, en av dem handlar om att folk lägger ut HELA sitt privatliv i det offentliga när de pratar i mobil, vilket kan uppfattas som pinsamt för omgivningen. Å andra sidan, hur ofta stöter man på en dylik företeelse, en gång om året? Risken att en lodare eller nyfrälst sätter sig bredvid och börjar skandera är större, ska de också förbjudas? Eller handlar det snarare om ringsignalen, som kan uppfattas som störande? Hur kommer det sig att just tunnelbanan ska vara en fredad zon? Mobiltelefoner finns ju överallt. Resvägen till och från jobbet är som gjord för att bläddra lite i tidningen och ringa några samtal.

Eller handlar det om mobilen utgör en teknisk statussymbol? Att den inte ska följa med in i de kommunala färdmedlen, ty där ska gemene man känna sig hemma. Nej, mobilen förlorade nog sin roll som statussymbol redan på 90-talet. Det argumentet känns passé.

Varför stör vi oss på just mobiltelefoner, när folk runtomkring oss pratar, skränar, skrattar, nyser, harklar eller t o m sjunger? Handlar det om att vi pratar med NÅGON ANNAN, en person som inte finns på plats, och att konversationen stör våra hjärnors urgamla parametrar?

Det känns som att det är samma gäng som vill få oss att sluta använda mobilen i tunnelbanan som vill förbjuda s k ”stadsjeepar”. Förbudsivern gick i stöpet när det rent tekniskt inte gick att definiera en stadsjeep. Även andra fordon hade liknande vikt, längd, motorvolym etc – och då skulle man ha tvingats att förbjuda dem också. Och det finns tyärr fler områden där nypuritanerna vill inskränka våra liv, och införa starkare restriktioner på alkohol, godis, lågprisflyg etc etc.

Handlar det om en slags missunsamhet, en reaktion mot ´sociala synder´? ”Sitt inte där och tro att du är så märkvärdig bara för att du har så många vänner att tala med”! Tro inte att du är så jävla cool bara för att du kör omkring i en såndär fyrhjulsdriven penisförlängare”! Kan avund utgöra ett rimligt skäl för att begränsa sina medmänniskor? Nej, så kan det DEFINITIVT inte vara.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, mobiltelefoner, tunnelbanan, kollektivtrafik, humor, satir


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.