Vad ska du ha pengarna till?


Vad ska du ha pengarna till? 1Allt oftare ställer bankerna frågor till sina kunder när de vill ta ut pengar. Framförallt vid utlandstransaktioner och lite större belopp så vill de veta vad du ska använda pengarna till. Och svarar du inte så får du inga pengar.

Nu är det ju inte så att banken är särskilt intresserad av dina inköp, nej, det är staten som beordrat bankerna att fråga. Och det handlar om att bekämpa organiserad terrorism och pengatvätt. De flesta accepterar de ökade regleringarna, syftet är ju trots allt gott.

Fast det kan bli ganska krångligt, särskilt om man ska köpa en fastighet kontant i ett annat land, eftersom kontanthantering inte heller gillas av makthavarna. Vi får helt enkelt återgå till byteshandel den dag banken säger nej, strömmen går eller servern får tuppjuck.

Hur blev det så här egentligen? Det här var ju inte ett problem för 10-15 år sedan.

Sanningen är att varken banken eller staten har något att göra med vad jag ska använda mina pengar till. Det är min ensak. Min ekonomi är privat.

Men pengatvätten då, den måste ju bekämpas…?

Ja, men det är inte banken som ska bekämpa pengatvätt. Pengar luktar inte, och en bank kan och ska inte avgöra huruvida ett visst belopp är hederligt förvärvat eller inte. Det är polisens uppgift. Att ställa dumma frågor gör mest vanligt folk irriterade, medan storskurkarna som vanligt vet vad de ska svara och hur de ska bete sig.

Banken ska inte göra polisens jobb. De har varken kompetens eller erfarenhet. De flyttar bara en massa pengar fram och tillbaka. Det spelar ingen roll vems pengar det är, hur de anskaffats, vart de ska etc etc.

Systemet är så fantastiskt fint riggat att politrukerna snart har koll på alla våra transaktioner, inköp, försäljningar, inklusive geografiska koordinater, shoppingvanor etc. Staten känner till alla dina göromål, och allt du tjänar, och allt du gör av med. Det börjar likna lite foliehatt, men det är faktiskt sant.

Dessutom – hör och häpna – blir det givetvis lättare att beskatta oss, när hela vår ekonomi är genomlyst. Politikernas önskedröm, ingenting undgår deras giriga klor. Vi är fast, skatteboskap från vaggan till graven.

Sen kan de använda våra surt förvärvade pengar till att sätta kommunen på kartan, bygga en ny simhall, dela ut pengarna till luffare, eller slösa bort några miljoner på ett it-projekt som egentligen inte behövs. Det känns verkligen tryggt att bo i ett fint och välorganiserat samhälle.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag