Supertanker på drift


Somaliska pirater har kapat en supertanker på 318.000 ton. De använder enligt uppgift små båtar alt. bogserbåtar för sina räder, och lyckas på så sätt kapa fartyg som är större än hangarskepp. Otroligt men sant.

Skräckscenariot vore eldsvådor och läckage som skulle kunna resultera i en miljökatastrof. Jag antar att det är därför militären är så försiktig, amerikanska flottan har fartyg i närheten. Piraterna vill förmodligen förhandla om en lösensumma. Den här typen av verksamhet blir allt vanligare utmed Afrikas kuster, och havet har förvandlats till ett ingenmansland.

Kanske skulle västvärlden samla sina militära resurser för att motverka dylik verksamhet istället för meningslösa krig i t.ex Irak? Vår samlade underrättelsetjänst, avlyssningsresurser med Echelon i spetsen, och antiterroristlagar verkar inte kunna stoppa en handfull pirater i rostiga skorvar. Det säger en hel del om värdet av dylik spionverksamhet; när det väl gäller står de handfallna, men har mage att kräva mer pengar och resurser för sin verksamhet.

Budskapet är tydligt, den som inte pratar bredvid mun i telefon, och inte planerar sina dåd på nätet – kommer undan – gammalt hederligt bondförnuft helt enkelt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, integritet, pirater, kapning, avlyssning


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.