Pengarna och jobben har lämnat Sverige!


Många frågar sig varför antalet arbetstillfällen inte ökar i takt med den goda konjunkturen? Sverige har ca 8,6% arbetslösa enligt ILO (International Labour Organisation). De inkluderar givetvis öppet arbetslösa och arbetslösa i åtgärder. Jämför med exempelvis Ungern som har 7,4%, Holland 3,8%, Danmark 4,3%. EU-snittet ligger på ca 8%. Internationell arbetslöshetsstatistik finns tillgängligt hos Eurostat.

Nynställningar kräver som bekant investeringar, och det investeras dåligt i Sverige. Ledarskribenten Maria Abrahamsson (SvD 060711) menar att bristen på investeringar beror på den flackande energipolitiken, orsakad av bl a vänsterpartiet och miljöpartiet. Energi är viktigt för näringslivet; högre elpriser, ökad beskattning och oeninghet i elproduktionsfrågan kan mycket väl ge tillverkningsindustrin kalla fötter.

Energifrågan påverkar framförallt den tunga industrin, men även tjänstesektorn vilar på hanen vad gäller nyinvesteringar, alltså kan energipolitiken knappast vara orsaken till det dåliga investeringsklimatet.

Investeringar kräver mycket kapital; miljoner och miljarder måste plöjas ner i verksamheten för öka produktionen och därmed öka antalet anställda. Jag är rädd för att dessa pengar inte finns i Sverige. Pengarna har möjligen en gång i tiden befunnit sig i landet, men är numera på solsemester på kanalöarna, schweiz eller i något annat land som behandlar pengar väl. I Sverige misshandlar vi pengar, om de ynglar av sig alltför mycket blir de konfiskerade och hamnar hos skatteverket. Därför flyr pengarna till varmare breddgrader, och när de väl fått smak för klimatet kommer de sällan hem igen.

De pengar som trots allt vägrar flytta utomlands plöjs ner i konst, antikviteter och i så kallade ”jordbruksfastigheter” (herrgårdar med tillhörande mark). Då får de nämligen vara i fred. Tyvärr gör pengarna inte någon större nytta i detta skick, pengar bidrar bäst till samhällets utveckling genom att investeras, då ynglar de av sig som bäst.

Pengarna har helt enkelt flytt utomlands, eller så har de gått under jorden. Borta. Och därmed har jobben också försvunnit, även de har flyttat till varmare breddgrader, bland annat till Danmark, Irland, Holland etc.

Så glöm inte bort att vara snäll mot pengar nästa gång du träffar dem!


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.