Pär Nuder ljuger i N24


Finansminister Pär Nuder intervjuas i N24 och förtäljer följande: ”Sveriges ekonomi har presterat bättre i fråga om både ekonomisk tillväxt och sysselsättning än genomsnittet i euroländerna”.

För att beskriva arbetslösheten på ett vettigt sätt krävs det att Sverige använder samma måttstock som de övriga EU-länderna. Alla medlemsländer använder en internationell standard för att räkna ut arbetslösheten som skapats av International Labour Organization (ILO). Använder vi denna internationella standard så har Sverige en arbetslöshet på ca 8-9% (lite beroende på säsong, dagsform etc). Och kära läsare, det är få länder inom EU som uppvisar sämre siffror. Polen (ca 15%) och Slovakien (ca 16%) drar ner snittet för snittarbetslösheten inom EU, som ligger på ca 8%.

Jämförbara länder som t ex Danmark, Irland & Holland har en arbetslöshet på ca 4-5%.

Fördjupning i ämnet svensk och internationell arbetslöshet finns på bloggarna, Globaljuggler, Danne Nordling och EU:s statistiska organ Eurostat.

Vad menar Pär Nuder med sitt uttalande, och hur kommer det sig att N24:s journalist Mats Hallgren släpper förbi påståendet utan motfråga? Jag tycker att medborgarna förtjänar att höra sanningen i en så viktig fråga som arbetslösheten.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.