Obama vinner historisk seger


Efter åtta år av republikanskt styre, krig, undantagslagar, nymoralism och neokanservatism var det alltså tid för förändring. Den svarte demokratiske kandidaten Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet 2008. Och det demokratiska partiet har gjort stora inbrytningar i det amerikanska politiska livet.

I praktiken är den 47-årige senatorn från Illinois ett oskrivet kort, och förväntningarna är närmast orimligt höga. Hur ska han ta itu med nyfattigdomen, finanskrisen, irak- och afghanistankriget och Bush starkt kritiserade antiterrorlagar, samt relationerna till omvärlden?

Om Obama blott serverar klassisk vänster/socialliberal ekonomisk protektionistisk politik, med tullar, handelshinder, subventioner och regleringar kommer han att fjärma USA ekonomiskt från omvärlden. Och problemen konserveras för att bilda en ny bubbla som en annan president får ta itu med i framtiden.

Vi hoppas mycket, men vi kan inte leva på hoppet allena. Förmodligen kommer hans vinnarinställning och karisma bidra till en bättre stämning, vi ska inte nedvärdera de psykologiska effekterna av en ny man i vita huset. Det är det dags för förändring!

Uppdatering:

Obamas segertal (”a new dawn of American leadership” – i vissa stycken historiskt).

McCains tal (väldigt ödmjukt och sammanhållet).

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhäle, politik, USA, presidentvalet, Barack Obama, Obama, demokraterna.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.