Nikki Haley – alternativet till Trump – och de förmögnas nya kandidat


Nikki Haley - alternativet till Trump - och de förmögnas nya kandidat 1
Nikki Haley, bild från Wikipedia

Medan Trumps presidentvalskampanj rusar fram, trots allehanda anklagelser och legala trick mot honom, så försvagas motståndarsidan. Det demokratiska partiet har ingen riktigt bra kandidat, och få tror att Joe Biden orkar med en mandatperiod till, eller att han ens klarar av valrörelsen.

Så, nu gäller det att hitta en ny utmanare till Trump. De som sitter i skuggorna och styr bryr sig inte om vänster eller höger, de vill ha en kandidat som är lydig och följer deras agenda. Republikanen Nikki Haley har plötsligt börja att skina, håll ögonen på henne framöver; hon är en kvinna av indiskt ursprung som passar tidsandan. Donationerna flödar in, och hon stöds av bland annat av miljardären Charles Koch.

Haley hade en uppskattad förmögenhet på 1 miljon dollar 2019. Hennes nettoförmögenhet ökade till uppskattningsvis 8 miljoner USD 2022, delvis tack vare bokförsäljning och inträde i styrelserna för Boeing och United Homes Group.

Det hela sker tämligen öppet numera. För att bli president så måste du skaffa rika vänner, och själv bli rik. Om vi inte hela tiden skedmatades med demokratisk låtsassylt, så skulle vi förmodligen uppfatta det amerikanska styrelseskicket som aristokratiskt, eller till och med feodalt.

Det är klart att Boeing vill ha en lojal presidentkandidat, de tillverkar ju många av de vapensystem som används i de tillsynes meningslösa krig som påbörjas runt om i världen. Och Boeing är bara en av intressenterna i den här politiska soppan, det står många fler miljardärer i Vita husets korridorer som behöver hjälp att expandera sina förmögenheter.

Skillnaden mot gamla tiders feodala system är att verksamheten sker bakom delvis lyckta dörrar, mot en fasad av folkstyre och folkligt inflytande. Den äldre tidens feodalism var mer öppen, feodalfurstarna befann sig på scenen, och inte bakom den. En annan betydande skillnad gentemot äldre tiders överklassvälde är att det fanns en plats för alla, även om det kunde handla om att skörda på fälten för en usel penning. Idag så finns det inte vettig verksamhet för alla; betrakta de sysslolösa massorna som befolkar våra städers gator och torg, eller de som ligger hemma och berusar sig på alkohol, amfetamin, heroin eller fentanyl.

Kanske är detta bara några av barnsjukdomarna i den nya feodalismen – att det inte finns en plats för alla människor? Vi får väl se. Jag har en känsla av att vårt nygamla politiska system inte slagit ut i full blom.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.