Gömda och glömda politiska profilfrågor


Gömda och glömda politiska profilfrågor 1Allt fler politiska partier tappar bort sig själva i sin strävan efter popularitet och makt. Nu är det ju så att samhällstrenderna svänger fram och tillbaka, medan de ideologiska frågorna ofta vilar mer stilla; här kommer några partier med förlorade profilfrågor:

Centerpartiet

Centerpartiet har förlorat rejält i opinionen, och kanske tappat sin själ mest av alla riksdagspartier. Den glömda kärnfrågan är regionalism. Det handlar om att politiska beslut ska tas så nära väljarna som möjligt, att det kan finnas olika lagar och förordningar i Kristianstand och Åhus, för att dessa städer är olika och har olika behov. Och för den som gillar den ena staden bättre än den andra, är det inte heller långt att flytta. Regionalism och självstyre sågs länge som något viktigt och en av demokratins grundbultar.

Liberalerna

Liberalerna parti har definitivt förlorat sin kärnfråga, ty man har tappat frihetligheten, och istället blivit en förkämpe för överstatlighet, övervakning, ökad byråkrati och högskattesamhället. Ett liberalt parti borde kämpa för lägre skatter, ökad personlig frihet samt färre lagar och regleringar. Istället är Liberalerna numera ett besserwisser- och pekfingerparti.

Kristdemokraterna

Ja, vad ska man säga? Sverige har på relativt kort tid blivit ett av världens mest sekulära och okristna länder. Vad gör KD för att sprida tron och dess budskap inom politiken? I övrigt gäller ungefär samma som för nästkommande parti, moderaterna.

Moderaterna

Vart tog konservatismen vägen? Varför ständigt prova det nya, istället för att vila på det gamla, goda och beprövade? Varför denna vurm för EU, Nato, migration och nykläckta politiska och ekonomiska trender? Det finns definitivt plats för ett riktigt konservativt parti i riksdagen.

Socialdemokraterna

Skattepengarna ska gå tillbaka till arbetarna, till de som byggde landet. Skattepengarna ska nyttjas för det allmännas bästa, och gynna de som betalade och slet ihop slantarna. Trygghet, ordning och reda. Ja, allt detta har dagens sossar definitivt glömt bort.

Vänsterpartiet

Det är arbetarna som ska skapa förändringen i landet – och inte den rödvinsdrickande medelklassen i storstäderna, som jobbar inom kultur, media och offentlig förvaltning. De bortglömda arbetarna i småstäderna och bruksorterna är förmodligen för enkla, vulgära och grova för den trendkänsliga innerstadsvänstern.

Miljöpartiet

Medan man ägnar sig åt klimatet och att kritisera de relativt säkra kärnkraftverken så smutsas världen ner av brunkol och tungmetaller. Haven blir utfiskade, skogar avverkas och djurarter försvinner. Ofta långt bortom Sveriges gränser, men det kommer ändå att påverka oss i slutänden. Miljöpartiet har glömt miljön.

Sverigedemokraterna

Medan man försöker att normalisera partiet och framstå som nytvättade, rena och fina, så fortsätter den skattefinansierade invandringen som förut, i princip inget har hänt; för att vara ett invandringskritiskt parti så är SD hyfsat misslyckade.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.