Kommer EU att stänga gränserna?


Tyskland och Tjeckien har infört gränskontroller mot övriga EU-länder, och bryter tillfälligt mot Schengen-förordningen om fri rörlighet mellan medlemsländerna.

De stora flyktingströmmarna visade sig vara ohanterliga även för Tyskland. Tiotusentals flyktingar sitter och väntar på perronger och terminaler. Det handlar inte längre om att öppna sina hjärtan. Det råder kaos. Man har nått den övre gränsen.

Gissningsvis kommer även Österrike att stärka sina gränskontroller under dagen, så även Slovenien, Ungern och Grekland. Förmodligen hakar även Italien och Spanien på.

Annars riskerar länderna att bli en propp för flyktingarna. Logiskt vore att täppa till Greklands gränser till Turkiet, annars riskerar hela Central- och Östeuropa att bli ett enda stort flyktingläger. Då lämnar man hellre över problemet till Turkarna som inte är med i EU.

Hur blev det så här?

Det har spekulerats om att den riktigt stora vågen av flyktingar inte började anlända förrän turkarna började bomba kurdiska ställningar, den starkaste lokala kraften som står emot IS. Kanske förlorade många Syrier hoppet då, vem vet? Det ryktas också om att man hittat tiotusentals slängda pass vid de ungerska gränserna, som inte är syriska. Möjligen passar även andra grupper på att ta sig in i EU?

När de stora flyktingskarorna samlades i Ungern då brast man i erfarenhet och logistik. Ungern kritiserades för att inte släppa dem vidare. Ungern är ett transitland för flyktingar, nästan alla vill vidare till Nordeuropa.

När ungrarna till slut efter hårt medialt tryck släppte flyktingarna vidare så bröt man förmodligen mot Dublinförordningen, där flyktingar ombeds söka asyl vid ankomst till EU, och stanna i det landet. EU:s gränsländer, t ex Ungern och Grekland har å andra sidan inte resurser för att hantera så många flyktingar. EU:s flyktingpolitik är motstridig, svårtolkad, och framförallt inte avsedd för dylika massiva flyktingströmmar.

Det flyktingarna har att välja på är att söka asyl direkt, med risk att avvisas, eller obemärkt ta sig vidare in i EU till önskat land, vilket inte är helt lätt. Nu brast alltså EU:s yttre gränser, och problemet hamnade i tyskarnas famn, då stängde de sina egna gränser, likaså tjeckerna.

För att hantera flyktingströmmar av det hör slaget så krävs tydliga regler och riktlinjer. Samt att länder med yttre gränser bör ha en internationell EU-bevakning. Det duger inte att hela tiden kritisera EU-gränsländerna, problemet är alldeles för stort för dem att hantera. Och flyktingarna vill inte ens till dessa länder.

När allt sedan brakar, ja, då lämnar tyskarna tillfälligt Schengen och stänger sina gränser. Och fortsätter att kritisera EU-gränsländerna, nu för att de släppte igenom flyktingarna. EU-politiken känns ibland väldigt amatörmässig och velig.

Vad kommer det här att leda till?

Om inte flyktingströmmarna avtar snabbt så kommer EU förmodligen att sluta sig, och gränskontrollerna blir mer eller mindre permanentade. Kanske återgår man till den fria rörligheten när Ungrare och Greker får upp sin taggtråd. Och, ja, det är tragiskt med murar och stängsel, men förmodligen enda sättet att på kort sikt rädda den inre fria rörligheten. Om det ens går.


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.