Håller Sverige på att bli ett fattigare land?


För oss som bor och verkar i Stockholm finns det alltid möjligheter till försörjning. Huvudstaden har den kritiska massan av välutbildat folk, idéer, entreprenörskap etc. Värre är det på mindre bruksorter runt om i landet, som t.ex Trollhättan, Olofström etc.

En 40-årig man i Stockholm tjänar i snitt 370,000 kr/ år, medan den som bor i Olofström tjänar ca 300,000 kr/år (källa SCB).  Vi kan också göra en snabb jämförelse vad gäller bostäder; ett hus på 120 kvm i Olofström har ett utropspris på ca 700 000 kr, medan ett liknande hus i Haninge söder om Stockholm ligger på ca 2,5 miljoner (källa Hemnet). Kanske säger detta något om hur attraktiva de olika orterna är?

Jag har inte hittat någon bra statistik för regional arbetslöshet, men den stora inflyttningen till Stockholm talar sitt tydliga språk. Framtiden för ungdomar i mindre bruksorter är inte ljus. Och det jag beskriver är knappast ett nytt fenomen, utflyttningen från t ex Olofström har pågått i 30-40 år. Kommunen hade en peak i slutet av 60-talet, då bruket stod på topp, och därefter har orten ständigt åderlåtits Om Volvo stängde sina fabriker skulle Olofström i princip försvinna från kartan.

Sverige består inte enbart av Mälardalen, det finns massor av små orter som ständigt avfolkas, med löntagare och arbetsgivare som flyttar därifrån. Det är större städer som lockar, men även grannländer som Danmark och framförallt Norge, där snittlönerna är rejält högre än i Sverige. Kvar blir de äldre, i samhällen vars service och infrastruktur försämras för varje år som går.

Vår köpkraft minskar i smygande takt. Charterresorna går i allt större utsträckning till Turkiet och Bulgarien etc än t ex Spanien, Italien och Frankrike, länder som blivit alltför dyra. För att inte tala om alla de som stannar hemma. Den genomsnittlige medborgaren har ofta dåligt med pengar på lönekontot strax innan löning. Regelbundet sparande blir allt svårare, och inköp av kapitalvaror finansieras allt oftare av lån.

Hur lång tid kommer det att ta innan svenskar städar norska hem, eller jobbar som gästarbetare på holländska fabriker?

Vi slår tanken ifrån oss. Sverige ÄR världens rikaste land! Så stod det i min skolbok i alla fall.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, arbetslöshet, Sverige, fattigdom, ekonomi


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.