Fragmenterad pension


Förr i världen arbetade man ofta på ett och samma ställe under större delen av livet. Idag byter man jobb oftare, och arbetar dessutom ofta i flera länder under sin yrkeskarriär. Några år här och några år där. När man sedan blir gammal och grå ska pensionen betalas ut från diverse instanser, dels allmän pension, tjänstepension och eventuellt pensionssparande, och dels pension från alla de länder där du varit verksam.

Förvirrande? För all del. Om vi betraktar EU-projektet så pratar man mycket om rörlighet av folk, pengar, varor och tjänster. Våra politiker har t o m gått så långt att de skapat en gemensam valuta för EU-länderna. Däremot har man inte lagt så mycket krut på att förenkla utbetalningar av socialförsäkringar, pensioner etc. Det handlar om många länder och många myndigheter, som faktiskt skulle kunna samarbeta och skapa EN utbetalning för sina respektive klienter.

Som vanligt handlar det om att man gärna vill ta in pengar, men inte lika gärna betala ut dem. Men det ska bli intressant att se hur våra folkvalda hanterar pensioner och socialförsäkringar, när folk, länder och regioner förvandlas till en oredbar kompott.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, pensioner, pension, socialförsäkringar, socialförsäkring


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag