Skatteverket anlitar kronofogden snabbare än du hinner säga fiskmås


Häromdagen fick jag ett brev från kronofogden med en betalningsanmaning på ett femsiffrigt belopp. Det var skatteverket som skickat vidare en räkning som jag glömt att betala. Eller glömt och glömt, jag drog på den eftersom jag skulle lämna in en ny preliminär deklaration.

Som egenföretagare gör man en uppskattning av sina intäkter, och betalar därefter månatligen en ungefärlig skatt. Det är först efter den riktiga deklarationen som man egentligen vet hur mycket skatt som ska betalas.

Hursomhelst, jag fick ingen påminnelse, och jag som trodde att åtminstone TVÅ påminnelser skulle skickas innan kravet gick till kronofogden?

Nu riskerar jag en betalningsanmärkning för att jag inte betalt en summa, som jag eventuell inte ens ska betala.

Jag fick iväg en ny preliminär deklaration häromdagen, och det verkar som om mina intäkter kommer att minska rejält i år av olika skäl. Då blir skatten också radikalt lägre.

Förmodligen slutar det hela med att jag betalt in för mycket skatt. Ska jag skicka kronofogden på skatteverket för att få tillbaka pengarna? Nej, så funkar det inte. Jag kommer att sitta där med en betalningsanmärkning för att jag dröjt med att betala in pengar, som inte ens ska betalas in.

Sjukt och snurrigt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, kronofogden, betalningsanmärkning


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.