Flyktingöverenskommelsen


Socialdemokraterna och alliansen har idag kommit överens om ett ramverk av regler för att hantera den rekordstora flyktinginvandringen till Sverige. Man tror att ca 160,000 flyktingar kommer till Sverige under 2015. Det är mer än en fördubbling av förra årets siffror, och en utmaning för ett land med bara 9,5 milj invånare.

Jag tänker inte rapa upp fakta och listor, men politikerna har rört sig mot tillfälliga uppehållstillstånd, och krav på egen försörjning, men det är ganska lamt och inlindat.

Kanske behövs det lite mer kraftfulla åtgärder när man står inför en dylik kris. Statsbudgeten har kraschat, politikerna måste låna pengar eller höja skatterna. Berörda myndigheter och organisationer går på knäna, det saknas bostäder, skola, sjukvård, jobb – det mesta faktiskt – för att ta emot såhär många människor.

Man har rört sig bort från den sedvanliga rasistdebatten som ofta uppstår när man pratar om flyktingmottagande till en ren och skär krisdebatt. Det spelar liksom inte längre någon roll var vi står i flyktingfrågan. Sveriges institutioner och sociala skyddsnät håller på att köra på grund.

Och det är ju beklämmande att sitta på avstånd och betrakta det här. Men samtidigt kan jag inte tycka synd om Sverige och svenskarna.. Ni öppnade era hjärtan, ni berättade högt och ljudligt att alla skulle tas emot, att Sverige var för internationell solidaritet. Landet som var lite bättre, och lite förmer än alla andra bondlurkar till länder som släppte in färre flyktingar. Nu blev det som det blev. Ryktet gick. I Sverige kan du få pengar. Jag har hört det själv från invandrare jag pratat med. Sverige har det ryktet utomlands.

Tillbaka till flyktingöverenskommelsen. Det här kommer inte att räcka. Nästa steg blir stängda gränser och totalt flyktingstopp. Och politikerna kommer i det läget förmodligen ångra sig att de inte tog det beslutet idag, istället för om några månader.

Politiken i Sverige har varit vanskött i många år. Men ändå trist att det skulle gå så långt.

Normala strömmar av invandrare från andra kulturer är bra. De börjar arbeta, inlemmar sig i kulturen, delar med sig av sin kultur. Det är dynamiskt för att land, det berikar och skapar välstånd. Men där är vi inte idag.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.