Den som har rent mjöl i påsen…


Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Så säger folk som inte ser övervakning och dataregistrering som ett hot, utan som ett nödvändigt ont i kampen mot terrorismen, drogerna eller vad helst det nu må vara.

För många känns det rationellt att resonera på det här sättet, men det är naivt, ty vi begår alla små små brott  varje dag. Den moderna statsmakten skapar lagar och regleringar i parti och minut, och vi kan omöjligen hålla koll på allt.

Har du laddat ner en låt från internet, kopierat en låt, bjudit din 17-årige son och hans kompis på ett glas vin? Har du kvar de där lättklädda fotona på din flickvän när du och hon var 16-år? Hur har du egentligen byggt din veranda, hur ser tillbyggnaderna ut, har du dragit el själv i huset? Har du betalt rätt skatt, har du anlitat svart arbetskraft, jobbar du själv ibland utan att kräva kvitto? Är momsen ordentligt deklarerad? Har du glömt något? (Reason skriver mer om detta).

Allt kan vändas emot dig. Även dina åsikter.

Har du politiska idéer som motsätter sig de ledande politikernas? Skriver du om dessa åsikter på din blogg? Eller på Facebook eller Twitter? Brukar du kommentera på bloggar och forum? Ju fler läsare eller anhängare du har, desto större är chansen att politikernas radar upptäcker dig. Det gäller ju att hålla koll på de avvikande, och de trotsiga.

Det rena mjölet i påsen är en dröm. Något som inte finns. Själva poängen med den nya perfekta neokonservativa världen – som sträcker sig från Obamas USA, Rompuys EU, till Putins Ryssland och vidare över Xi Jinpings Kina –  är att ingen ska ha rent mjöl i påsen. Vi ska alla känna oss skyldiga och rädda för statsmakten, ty det sker en långsam glidning från begreppet medborgare till undersåte.

Vi i väst har fortfarande en chans att stoppa den här utvecklingen på fredlig väg, medan det i Ryssland förmodligen kommer att krävas en andra revolution, och likaså i Kina.

Men även stora nyheter blåser snabbt förbi. Redan på den tredje dagen efter Snowdens  stora avslöjande om USA:s massavlyssning började artiklarna och intresset att avta. Och om det vill sig riktigt illa så kommer stormen att lägga sig, och de berörda myndigheterna att fortsätta med sitt smutsiga hantverk.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.