Övervakade, avlyssnade och registrerade


På bloggar har skrivits en hel del om FRA och dess amerikanska motsvarigheter. Och det är många som motsätter sig att statsmakten övervakar oss alla, urskillningslöst, och inte bara de som är misstänkta för brott. Vi medborgare har degraderats till en fårskock som styrs av en bättre vetande elit, vars omdömen och förehavanden inte bör ifrågasättas. Så som det var en gång i tiden, för länge sedan.

För att hålla koll på fåren behöver fåraherden massor av modern teknik. Fåren är övervakade oavsett om de nyttjar internet, mail, telefon, sms eller banktransaktioner. Och detta känner de flesta upplysta människor till, men det blir inte VERKLIGHET förrän någon från t ex NSA läcker och öppnar sitt hjärta till någon ansedd tidning.

Det som rapporteras i bloggvärlden må förvisso vara sant, men det är inte stämplat och godkänt förrän traditionella medier publicerar saken. Så här har det i och för sig alltid varit, det som diskuteras vid kaffeborden blir inte sanning förrän det filtrerats av tidningar, radio och TV. Gammelmedia har fortfarande rollen som sanningsorakel, där allt måste passera för att få en rimlig chans till uppmärksamhet.

Hursomhelst, nu vet vi på riktigt att vi alla är övervakade av enorma tekniska system som sträcker sig över alla gränser. Och att vi inte har något att säga till om, statsmakten vet bättre än oss, det är politikerna som kontrollerar oss, och inte vi som som kontrollerar dem. Och vi bör förlika oss med tanken på att vi är undersåtar i denna nykonservativa värld.

*

Läs även: HAX, Den hälsosamme ekonomisten


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.