Vad händer om Ryssarna vinner?


Vad händer om Ryssarna vinner? 1Trots att ryssarna har en mycket större och mer sofistikerad armé än Ukraina så är det få som vill diskutera en rysk seger i kriget. Man tror fortfarande att ukrainarna har en chans, bara Nato skickar fler och bättre vapen, och nya trupper tränas i väst som kan svepa fram över de östra delarna osv osv.

Vi har förträngt att ryssarna är en formidabel militärnation, med egen tillverkning av diverse vapensystem, inklusive stridsflyg, samt 80% luftherravälde över det enorma ukrainska territoriet, och att de har möjlighet att rotera stridströtta trupper, medan ukrainarna blir allt mer inlåsta och omringade.

I realiteten är nog de rysktalande delarna av landet förlorade. Och uppdelningen hade kunnat lösas via fredliga förhandlingar. Om vissa regioner vill bryta sig loss från ett land så blir det i förlängningen svårt att hindra dem.

Västliga medier har istället fokuserat på att visa rysk inkompetens, hur de förlorar materiel och manskap, att de är klumpiga och omotiverade suputer. Trots att alla vet att den ryska armén är en av världens största och Ukraina långsiktigt inte har en chans. Vi väljer att hoppas.

Sanktionerna då? Kommer ryssarna att långsiktigt klara utfrysningen från den västliga ekonomin? Hittills verkar det vara väst som lidit mest. Ryssarna är närmast självförsörjande vad gäller livsmedel och råvaror. Elektronik kan de importera från Kina. Kapitalvaror och specialkomponenter kanske man kan klara sig utan, åtminstone under en begränsad period? Det finns förstås också en svart marknad.

Men vad händer när ryssarna vinner kriget? De kommer förmodligen att ta över de rysktalande områdena, inklusive Odessa, och förmodligen nöjer de sig inte förrän en ryskvänlig regim sitter på plats i Kiev. Den kvarvarande biten av Ukraina kommer att neutraliseras. Vissa spekulerar om att Polen kommer att se sin historiska chans att skicka fredsbevarande trupper till regionerna runt Lviv, som länge tillhörde landet, och långsamt annektera området. Enda anledning till att ryssarna skulle tillåta detta är om partisaner och motståndsmän positionerar sig i väst, och ryssarna själva inte vill hantera motståndet.

Frågan är om Europa kan frigöra sig från det ryska energiberoendet fram till hösten? Annars lär det bli en väldigt kall vinter. Och kommer våra politiker att vilja utsätta medborgarna för detta? Om inte kriget är slut tills dess och sanktionerna lyfts så kommer många nationer att tvingas till enskilda förhandlingar med Putin. En del menar att krav på att lämna Nato kommer att resas, eller åtminstone någon slags avståndstagande från USA, för att oljan ska börja rinna i ledningarna igen.

Inte nog med att dollarn riskerar att tappa sin roll som världsvaluta, vi kan också få ett Nato som knakar rejält i fogarna. Förmodligen var det inte detta västmakterna hade hoppats på när de tog parti i det östeuropeiska inbördeskriget, som de dessutom uppmuntrade och eskalerade. Vi riskerar istället att få ett ännu starkare rysk imperium, ännu närmare Europa, och flera Europeiska länder kommer att tvingas välja sida.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag