Ökänd finansman skapar demokratisk oreda


Ökänd finansman skapar demokratisk oreda 1Den som har läst Hoppe, Moldbug, BAP m.fl vet att det finns en livlig samtida kritik mot demokratibegreppet. Majoritetens rätt att plundra eller förnedra minoriteten tillhör dessa avarter, även om det i vissa länder finns grundlagar eller författningsdomstolar som kan förhindra dylika påfund. Men våra västerländska demokratier dras med fler problem än så.

Att bidra med pengar till sina favoritkandidater ses ofta som något självklart. Man donerar till partier eller personer för att stötta de politiska åsikter man gillar. Allt väl så långt, det är inga konstigheter, förutom när någon med enormt mycket pengar intar scenen, och stuvar om hela den politiska kartan. Då är det plötsligt inte så demokratiskt längre, trots att det är just vad det är.

Finansmannen George Soros spenderade mer än 40 miljoner dollar under det senaste decenniet för att sponsra vänsterliberala åklagares valkampanjer, i hälften av USA:s största jurisdiktioner, varav många nu är drabbade av hög brottslighet.

Den demokratiska megadonatorn har stöttat 75 så kallade reformåklagare genom direkta bidrag eller andra upplägg, avslöjade Law Enforcement Legal Defense Fund i en rapport från juni. Även om många av dem hade låg erfarenhet av åklagarverksamhet när de valdes, företräder de 72 miljoner amerikaner i några av landets folkrikaste regioner. Tio Soros-åklagare, däribland Philadelphias distriktsåklagare Larry Krasner (D.) och Los Angeles distriktsåklagare George Gascon (D.), fick 13 miljoner dollar bara under de senaste fyra åren och vann omröstningar där de hade fått mycket mer pengar än konkurrenterna – ibland så mycket som 90%. I varje lopp var Soros den enskilt största givaren till kampanjen.

Och genom att välja åklagare som förespråkar milda straffskalor så har Soros bidragit till att skapa kaos i många amerikanska städer. Vi ser ökad brottslighet på många platser, samt multipla brott utförda av återfallsförbrytare som borde suttit bakom lås och bom.

Soros är känd för sin filantropi och alla sina intresseorganisationer. Syftet med att stötta milda åklagare var kanske att skapa ett mjukare samhällsklimat, där färre brottslingar döms till långa straff, med större chanser att återgå till ett normalt liv. Fast det verkar inte som att den här modellen (som förmodligen kläcktes under det röda 1970-talet) fungerar så väl. Vad är det för mening att hjälpa förbrytare som ständigt återfaller, och ruinerar vanliga hederliga människors liv? Ska större hänsyn tas till förövaren än offret? När stadskärnorna förfaller och brottsligheten breder ut sig allt mer? Vissa skulle till och med hävda att Soros saboterar det amerikanska samhällsbygget med sina donationer.

Men han har gjort sig immun mot kritik, så fort hans namn nämns i negativa diskussioner så blir det tal om konspirationsteorier eller antisemitism. De blåögde finansmannen och tillika ateisten har enligt uppgift judiskt påbrå, och det ger honom ofta en slags osynlighetsmantel; många drar sig för att kritisera Soros öppet. Kritik mot rika och manipulativa judar var vardagsmat i det Tredje riket, och ingen vill förknippas med den tidsandan. Under tiden får USA ännu fler mesiga åklagare, som släpper ut allt farligare brottslingar.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag