Johnny Depp och rättvisan


Johnny Depp och rättvisan 1Varför är tvisten mellan Johnny Depp och exfrun Amber Heard så viktig? Det skrivs om saken överallt, från tidningar, sociala medier, till och med på Russia Today. Visserligen är Depp en känd skådespelare, och Heard åtmonstone halvkänd, men ändå, varför denna fascination?

Depp vann förtalsstämningen mot Heard, som tidigare anklagat honom för misshandel, när det verkar ha varit hon som var den egentliga förövaren.

Kanske är det känslan av att den urflippade Metoo-rörelsen äntligen får ett slut? Att kvinnor inte alltid har rätt, att de kan vara lika dåliga som män, och även psykiskt instabila dårar, som det verkar vara i det här fallet?

Anklagelserna mot Depp ansluter till en tradition av feministisk aktivism som är riktad mot alla män, där de beskrivs som en del av ”patriarkatet” som styr och ställer i världen, begår våldshandlingar och utnyttjar kvinnor. Medan kvinnorna själva reduceras till viljelösa mähän, ständiga offer, utan lust och känslor, en självvald omyndigförklaring. Det låter förstås som en sjuk saga, men är verklighet för många aktivister, och teorierna har fått ordentligt fotfäste i akademier, media och politiska kretsar.

En annan sak som också noteras är hur de traditionella medierna unisont tagit Heards parti, trots att utgången av rättegången var oviss. Medan vanligt folk tagit Depps parti och uttryckt sitt stöd i sociala medier, där Heards lögner sakta men säkert uppdagats och kommenterats.

Är det medias roll att ta parti i dylika rättegångar? Och att göra det unisont, som att de redan på förväg vet vad som rätt och fel? Nej, detta är aktivism, och en del av ideologin som gett Heard utrymme att smutskasta, misshandla och skymfa Depp. Där hon enligt uppgift bl.a skurit av en av hans fingertoppar.

Misstron mot media ökar mer och mer. Rapporteringen om Trump, klimatet, pandemin och Depprättegången lämnade en hel del övrigt att önska. Vinklingarna går från att vara knappt märkbara till att bli övertydliga, allt fler kommer att överge mainstreammedia och den orkestrerade samhällsdebatten.

Några av oss ett litet ljus i tunneln; kanske kommer clownvärlden en dag att försvinna, och vi kan återgå till en mer normal och sansad verklighet?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag