Trumphatarna och våldet


James Hodgkinson, 66-åringen från Illinois, som hatade republikanerna och Donald Trump, tog saken i egna händer och började skjuta med en pistol på en republikansk välgörenhetsgala. Kongressmannen Steve Scalise blev allvarligt skadad av ett skott i ljumsken, ett antal poliser blev också skadade, innan de hann oskadliggöra gärningsmannen, som senare avled.

Splittringen mellan demokrater och republikaner är just nu avgrundsdjup. Det finns massor av människor som HATAR Trump. Och det är svårt att begripa varifrån allt detta oförtäckta svarta hat kommer.

Den amerikanska presidentens politiska inriktning är inte särskilt kontroversiell, närmast ljummen, om man tar sig besväret att titta på de enskilda detaljerna.

Istället för att avskaffa Obamacare, så valde man att reformera, och det är ju respektfullt mot dess skapare. Trump har träffat många företagsledare under sin tid som president, och samtalat om problemen med att få jobben att stanna kvar i USA. Och han känns uppriktig i sin strävan att förbättra landets ekonomi. Häromdagen lanserades ett stort infrastrukturprojekt, som ska stärka vägar, vattenleder, pipelines och annat som håller landet samman. Trump lämnade klimatavtalet i Paris, vilket sågs som en stor katastrof, men i verkligheten var avtalet mest luft.

Och även Trumps belackare medger att utrikespolitiken inte är dålig, och han har under sin korta tid vid makten träffat många världsledare, och förbättrat handelsavtalen med bl.a Kina. Ekonomin går bra, börsen går bra, arbetslösheten går ner, och snart kommer skattesänkningar och avregleringar, också initierade av Trump, vilka förmodligen smörjer ekonomin ännu mer.

Och vad gäller anklagelserna om samröre med Ryssland under valkampanjen, så har inga bevis lagts fram och det har gått snart sex månader. Avskedandet av FBI-chefen James Comey, var inte heller särskilt oväntat, då hans samröre med Clintonklanen var graverande och många betraktar honom som en skurk. Comey är ett kapitel för sig själv, och det kommer nog att skrivas en hel del om honom, när dammet lagt sig.

Det kontroversiella med Trump är kanske hans syn på invandrare. Fast när man rotar i saken så är även detta grovt överdrivet, då Trump framförallt pratar om illegala invandrare. Och alla presidenter i Amerikas historia har bekämpat olovlig passage över gränserna, och så gör även statsmän i andra länder. Muren som Trump lovat att bygga finns redan på plats utmed stora delar av gränsen, om han förstärker den eller renoverar så har han hållit sitt vallöfte. Och inreseförbudet från ett antal s.k failed states hade inte heller ansetts särskilt kontroversiellt, om Obama lagt förslaget, ty de var företrädarens administration som valde ut länderna i fråga.

Det är framförallt Donald Trumps attityd som folk retar sig på, hans dryga rättframma New York-stil, solbrännan, de otidsenliga kostymerna, de för långa slipsarna och frisyren. Och frun som pratar brett med slavisk brytning.

Politik handlar framförallt om hur man organiserar samhället, och inte så mycket om hur man ser ut. Många blandar ihop politikens värld med tv-serier, videospel och underhållning. Och nyhetskanalerna spär på kontroverserna, och bygger upp dramaturgin, som en gigantisk urspårad reality show. Men inget av det som Donald Trump säger är särskilt kontroversiellt – i sak och handling backar han ofta – det handlar snarare om HUR han säger det.

Frågan är om det är värt att hata eller döda för?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag