Trixa med budgetlagen?


Nu vill de etablerade partierna ändra lagarna kring hur man röstar om budgeten i riksdagen, riksdagsledamöterna ska bara få rösta en gång, och då förhoppningsvis på sitt eget förslag.

Då kan de i och för sig låta bli att rösta på sin egen budget – om de inser att den inte kommer att gå igenom – och taktikrösta på det alternativet som ligger närmast deras egen politik. Det är helt logiskt utifrån det politiska mandatet. Ledamöterna vill ju inte att det budget-alternativet som ligger längst bort från den egna politiken ska gå igenom.

Och då hamnar man i samma slags regeringskris som idag.

Politik handlar till syvene och sist om att bilda majoriteter kring olika former av lagförslag. Och de folkvalda använder alla medel för att få igenom sina förslag. Det är ju därför de är där. Det är ju därför väljarna har röstat på just dig, för att du ska gå dina väljares ärenden. Och det är klart att du använder praxis och regelverk till din fördel.

Att ändra i budgetlagen kommer man ingen vart med. Majoriteten styr, och blir det på något annat vis så har vi ingen demokrati längre.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag