Tiotusentals vindkraftverk – inte på min bakgård!


I kvällens partiledarutfrågning på SVT 1 fick jag möjlighet att ställa en fråga till miljöpartiets Peter Eriksson. Frågan handlade om huruvida det är rimligt att bygga de tiotusentals vindkraftverk som krävs för att uppnå miljöpartiets energipolitiska mål. Framförallt blev det en uppvisning i hur en politiker snyggt (skyggt?) glider undan, och hur en medialt otränad person (jag) inte lyckas prestera en träffande motfråga.

I övrigt pratade Peter Eriksson inte så mycket om hur miljöpartiet ska stimulera till fler arbetstillfällen, däremot pratades det en hel del om att folk skulle få medborgarlön, kortare arbetstid etc etc. Vem ska betala för kalaset kan man fråga sig?

Bakom kulisserna pratades det mest om skandalen i folkpartiet. Dataintrånget från mars månad, där fp-politiker loggat in på sossarnas superhemliga interna nätverk, med det ack så sinnrika användarnamnet och lösenordet: sigge – sigge.

Det är vid sådana här tillfällen jag blir trött på politik, så trött att jag vill skriva om skidåkning och schack på bloggen istället.

Sist men inte minst vill jag bara nämna att det krävs ca 32,000 vindkraftverk för att ersätta hälften av energin från kärnkraftverken. Idag har vi ca 770 vindkraftverk, de producerar knappt 1 TWh/år, dvs 0,6% av Sveriges totala energiproduktion. De flesta är positiva till vindkraft, så länge snurrorna inte byggs på just deras bakgård. Förmodligen blir det en hel del bakgårdar, om miljöpartiet får hållas, om de överhuvudtaget lyckas finansiera den gigantiska utbyggnaden.

Kommer miljöpartiet att fördärva miljön och landskapen med alla dessa vindkraftverk? Och där kom slutklämmen, som jag inte lyckades haspla ur mig på TV.

Andra bloggar om: politik, samhälle, miljöpartiet, vindkraftverk, energi, Peter Eriksson, intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag