Talar kvinnor alltid sanning?


Medan USA:s nya ledamot i högsta domstolen Brett Kavanaugh röstades in, så demonstrerade en folkhop utanför. Anledningen till protesterna var en anklagelse om försök till våldtäkt 36 år tidigare under en ungdomsfest. Christine Blasey Ford som anklagade Kavanaugh hade hållit tyst om saken i 36 år, men när det blev aktuellt att Kavanaugh skulle röstas in i högsta domstolen då klev hon fram med sina anklagelser.

Anklagelserna handlade om tafsande. Om inte en vän dykt upp och avbrutit, så trodde Ford att det skulle kunna ha gått vidare till våldtäkt. Kavanaugh förnekar händelsen bestämt. Det finns inga konkreta bevis som stödjer någon av parterna. Och det finns tillika ingen rättegång eller domstol som dömt Kavanaugh.

Under senare tid har Fords historia fått ta emot en del kritik, en gammal pojkvän har stigit fram och falsifierat delar av de trauman Ford påstått sig fått av händelsen. Ford anklagas också för att ha tagit pojkvännens kreditkort och fortsatt att använda den även när förhållandet var slut. En allvarlig anklagelse om karaktärsbrist, särskilt när ord står mot ord.

Denna historia har dominerat nyhetsflödet i USA under en dryg månad nu. De som tar Fords parti menar att man ska tro på kvinnor, believe women. Medan de som tar Kavanaughs parti menar att det handlar om en smutskastningskampanj som i slutänden handlar om att fälla krokben på Donald Trump, och hans nomineringar till högsta domstolen.

Naturligtvis kan det inte uteslutas Kavanaugh gjort sig skyldig till anklagelserna, men större delen av personerna runt honom menar att han har en stabil karaktär, och han har inte anklagats för något liknande förrän nu. Några menar att han festade ganska hårt under studietiden och att han vid något tillfälle blivit aggressiv.

Att han anklagas 36 år efter en påstådd händelse, just i samband med en politiskt viktig nominering väcker givetvis frågor och funderingar. Detta är ju inte första gången Kavanaugh nominerats till en viktig post, han har uppburit tunga ämbeten under större delen av sitt liv. Om någon skulle velat hindra honom att verka inom juridiken pga påstått dåliga karaktärsdrag borde detta skett långt tidigare.

Ska vi alltid tro kvinnor? Och varför ska vi göra det? Kanske ska vi likväl lägga ner domstolarna, strunta i lag och rätt, och inrätta lynchmobbar istället?

Det är väldigt allvarligt att utgå ifrån att kvinnor alltid talar sanning, och att män alltid är lögnare och potentiella våldtäktsmän. Dessutom tenderar den här typen av tafsanklagelser, särskilt när de framförs flera decennier efteråt, att devalvera verkliga våldsamma sexualbrott. Skillnaden mellan tafs och våld är stor. Likväl tenderar den här typen av anklagelser att klumpas ihop.

Om vi tittar på president Donald Trumps inlägg på Facebook när Kavanaugh nomineras, så har den över en halv miljon likes, men blott 4600 dislikes. Det är mindre än en procent som inte gillar utnämningen. Givetvis är detta en högst ovetenskaplig undersökning, men jag antar att folket sagt sitt.

Och som vanligt är man oskyldig till motsatsen bevisats, vilket är en av grundpelarna i vår västerländska civilisation.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag