Studera ”banjo” på universitet?


Svenskt näringsliv föreslog i veckan lägre studiemedel för humaniorastudenter, men backade ordentligt efter massiv kritik och krävde istället hårdare tag mot så kallade hobbystudier, t.ex banjo, golfspel och Harry Potter.

Det är en väldig skillnad i definitioner.

Hur kan humaniora, som t ex idéhistoria, konst, historia, arkeologi etc förväxlas med djupstudier i Harry Potters värld? Tja, vem vet, kanske kommer J K Rowlings universum att bli föremål för omfattande litteraturvetenskapliga studier i framtiden? Men även om böckerna är fyllda med fantasifulla platser och varelser så kan de aldrig ge upphov till ett enskilt akademiskt ämne, utan möjligen ett specialstudium inom litteraturvetskap.

Svenskt näringsliv verkar inte riktigt kunna skilja på filosofi och banjo. Humaniora inriktar sig på människan, hennes kultur och samhälle. Att lära känna vårt beteende, vår historia och hur vi organiserat våra samhällen under årtusendena kan vara av visst intresse.

Det här universitetsutspelet gick inte hem i några läger, dels stöter man sig med journalister, tyckare och tänkare – de är ju alla humanister – och dels gör man sig impopulär hos makthavarna. Politikerna uppskattar nämligen att ungdomar ägnar sig åt alla möjliga eller omöjliga studier, eftersom de då försvinner från arbetslöshetsstatistiken.

Arbetslösheten är ju som bekant ett stort problem för våra folkvalda, eftersom den underminerar statsmaktens försörjning. Bäst att motarbeta den – och om det inte går – åtminstone dölja den. Det är därför man (eventuellt) kan studera banjo på universitetsnivå.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.