Humanister – en kostnad för samhället?


Ska de som studerar humaniora få sämre villkor för studielån? Det tycker Svenskt näringsliv, som studerat humanisternas karriärvägar och menar att de inte är lika produktiva som t ex ingenjörer eller ekonomer.

På ett sätt kan jag förstå rapporten, ty jag är själv humanist, och har träffat på många slöfockar och överliggare under mina år på universitetet. Men märkligt nog är även de mest framgångsrika personer jag känner tillika humanister.

Svenskt näringslivs syn på framgång och utbildning kanske borde undersökas närmare? Hur kan man på förväg veta vilka vetenskaper som kommer att prestera välstånd och framgång i framtiden? Att vikta studiestödet vore att manipulera och styra studenterna, metoder som bara för några decennier sedan skulle ha avfärdats som socialistiska styrmedel eller dylikt.

Nej, den här kakan som Svenskt näringsliv serverar smakar inte särskilt gott.

Om det finns ett problem med lata studenter kanske man ska fundera på vilka krav som ställs i de svenska lärosätena, istället för att med luddig social ingenjörskonst framräkna huruvida deras studier eller karriärval är samhällsnyttiga eller ej.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.