Stockholms fulaste hus?


IMG_0111

Ibland utlyser tidningar och bloggar tävlingar där man ska kora Stockholms fulaste hus, och det brukar stå mellan Arkitekturhögskolan, det orange korrugerade plåthuset på Folkungagatan, Slussenkomplexet och några andra självklara fulingar.

Nu vill jag rikta blicken mot en ny kandidat, och det är baksidan på DN-skrapan, som vetter mot Gjörwellsgatan. Eller är det framsidan? Att det är en entré framgår tydligt, men det känns ändå som en avigsida av någon anledning.

Själva grunden utgörs av Paul Hedqvist låga 60-talsarkitetktur med blå keramikplattor. Det ser ganska fint ut, har förmodligen utgjort en bra kontrast mot den höga bakomliggande skrapan. Men någon gång efter 60-talet beslutade man sig för att lägga ut en hel rad med blå byggbaracker ovanpå huset. Samt en brun fönsterlös byggbarack till vänster. Och som kronan på verket, en rejäl takvåning ovanpå alltihopa av polerad stålplåt, förmodligen 80-tal. Huset i sin helhet kanske bäst kan beskrivas som en postfunkis-byggbarack-finlandsfärja?

Det är nog bara Slussen i sitt nuvarande skick som klår det här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, arkitektur, Kungsholmen, Stockholm


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag