Socialdemokrater – är de arbetare?


Vilka erfarenheter hade socialdemokraternas ledare av fattigdom, svält och hårt kroppsarbete? Eftersom arbetarrörelsen företräder samhällets fattiga kan det vara av intresse att belysa partiledarnas bakgrund.

Hjalmar Branting kom från en högborgerlig familj, bedrev naturvetenskapliga studier vid Uppsala universitet, arbetade som tidningsman/publicist.

Per Albin Hansson kom från en arbetarfamilj, fadern var murare. Han gick på folkskola, och arbetade som journalist.

Tage Erlanders far var folskolelärare, Erlander studerade natur- och samhällsvetenskap på universitet, och arbetade på förlag.

Olof Palme kom från en adelsfamilj, studerade på universitet i USA och Sverige, Bachelor of Arts och jur kand.

Ingvar Karlsson kom från en arbetarfamilj, bedrev universitetsstudier, pol mag.

Göran Persson, medelklassbakgrund, teknisk gymnasielinje, oavslutade högskolestudier.

Blott Per Albin Hansson och Ingvar Carlsson kommer från enklare förhållanden, men de lämnade snabbt allt bakom sig. Det är värt att notera att partiledartoppen annars ser ut som en klubb för bättre bemedlade. Branting, Erlander & Palme har förmodligen aldrig haft skit under naglarna. Vår nuvarande statsminister Göran Persson har inte heller haft någon djupare kontakt med de människor han företräder. Han distanserar sig än mer genom att anlägga en herrgård, som snarare för tankarna till aristokratin än arbetarklassen.

Vägen till toppen är lång; pengar, driftighet och kunskap kan utgöra genvägar; om du dessutom går med i rätt parti hamnar direkt på autobahn.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag