Ska staten driva företag?


I västvärlden har staten sakta förvandlats till ett tvångsförsäkringsbolag som erbjuder en hel palett av tjänster finansierade med skattemedel. I Sverige är sjukhus, vårdinrättningar, förskolor och skolor finansierade av staten, men kan ibland drivas i privat regi.

Är det då rätt av staten att anlita privata företag som betalas med skattemedel? Det är i och för sig inget nytt redan de gamla romarna anlitade s k skatteförpaktare som drev in skatten på entreprenad. Staten kan ju inte vara bäst på allt. Ska kommuner driva badhus, bostadsbolag och ålderdomshem? Och skaffa sig specialkompetens för alla dessa verksamheter?

Eller ska statsmakten bara hålla sig till demokratiapparaten, rättsväsendet, inre och yttre försvar samt grundutbildning för sina medborgare? Och vill man erbjuda fler tjänster så köper man in dem från privata aktörer, som är experter på sina respektive områden.

Här finns det en del som anser att skattepengarna ska användas varsamt och INTE hamna som vinst hos privata företag. Då är det tydligen bättre att ineffektiva statliga bolag slösar bort pengarna utan vare sig vinst eller effektivitet. För det är ju oftast så att utan vinsten som morot, och konkurrens som ett selektivt filter, så blir verksamheten ganska vegetativ.

Eller ska staten ge tusan i alla extratjänster, låta medborgarna behålla sina surt förvärvade skattepengar, och själva köpa de tjänster de verkligen behöver?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.