Ryssarnas klavertramp


Det verkar som att de proryska separatisterna i östra Ukraina försetts med ryska luftvärnspjäser av modellen Buk M-1. Och att det var dessa vapen som användes när det malaysiska planet sköts ner av samma rebeller. Även om vapensystemen snabbt flyttats över gränsen till Ryssland igen.

Ryssarna har länge undergrävt Ukrainas regering, spridit rena lögner om landets politiker och militär, samt stöttat rebellerna i öster, i hopp om ett delat eller försvagat Ukraina.

Men att skjuta ner ett civilt passagerarplan med närmare 300 passagerare vinner inga poänger någonstans. Det kan till och med vara första steget mot slutet av det nya ryska imperiet.

Dylika blodtörstiga terroristaktioner hör inte hemma i det civiliserade Europa, de hör väl egentligen inte hemma någonstans. Nu fördömer en hel värld Rysslands agerande och stöttande av separatisterna, som numera döpts om till terrorister i många medier.

Ryssland har haft agenter på plats som styrt upp rebellernas verksamhet redan från konfliktens inledning. Olycksplatsen manipuleras dessutom, kroppar förs bort av rebellerna och internationella team har begränsat tillträde.

Man kan fråga sig varför ryssarna försedde rebellerna i Ukraina med så avancerade vapen? Borde man inte ha utbildat dem först? Eller åtminstone haft verksamheten under uppsikt.

Kan det till och med vara så att det var ryska soldater på plats som sköt mot det civila planet? Var det ett misstag, eller låg det någon slags planering bakom?

Frågorna är många, men vi lär inte få några riktiga svar. Ryssland är slutet, liksom dess ledarskikt, numera med en terroriststämpel hotande över sig.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag