Republikanerna stämplade som KUFAR?


Det gick inte många dagar innan media började häckla den republikanske vicepresident-kandidaten Sarah Palin; den senaste grodan handlar om hur den trängde Palin inte kan räkna upp en enda tidning som hon läser. Och TV-programmet Saturday night live, driver hämningslöst med hennes lite bondska, naiva framtoning.

Den sittande presidenten George Bush har också fått utstå massor av smädelser, och man pratar redan om den sämsta amerikanske presidenten i historien; de flesta dåliga presidenter har ofta gjort något bra, men i fallet Bush anses det svårt att räkna upp något gott. Att Bush ibland sluddrar och blandar ihop äpplen med päron gör inte saken bättre.

Även presidentkandidaten John McCain får sin beskärda del av satir och förlöjliganden, han beskrivs ofta som en gammal förvirrad man som vänder kappan efter vinden. Ibland finns det lite lyteskomik med i bilden, vilket blir lite osmakligt med tanke på att McCain lider av krämpor han ådragit sig i vietnamesiska fångläger.

Bilden börjar klarna, republikanerna är hopplöst förlegade och förvirrade, utan förankring i den moderna världen; de är väckelsekristna, kreationister, homofober, vapenfetischister, krigsmånglare, och dessutom obildade bonnläppar. Medan demokraterna är snabba, urbana och trendiga. Nu stämmer givetvis inte den här beskrivningen helt med verkligheten, men de enkla karikatyrerna fastnar lätt i folks medvetanden. Och vem vill rösta på ett parti där kuffaktorn är så hög, oavsett vilket budskap de förmedlar?

Frågan är vad satiren kommer att innebära för valkampanjen och valet? Spelar demokraterna sina kort rätt så kan de förpassa republikanerna till skymningslandet i många långa år. Förvisso var det ett gott försök av McCain, att genom valet av den unga Palin, motveka fördomarna. Synd bara att Palin snabbt förvandlades till en yngre version av nidbilden. Nu framstår ALLA republikaner som förvirrade, oavsett ålder och kön.

Det är viktigt för republikanerna att motverka satirbilden, och det ska bli spännande att se vilken taktik de väljer. Ett viktigt steg är debatten mellan vicepresidentkandidaterna ikväll, kanske är det t o m så att hela valrörelsen kan färgas av detta möte. Både Palin och Biden kan göra bort sig på många olika spännande sätt. Även Biden är känd för sina märkliga uttalanden. Förmodligen har de republikanska valstrategerna satt Palin i extrem hårdträning, samt bett henne att undvika vissa personliga tonlägen. Gör hon bort sig igen, ja, då är det nog kört för den här gången. Klarar hon däremot sig, finns det en rimlig chans – med tanke på McCains ålder och krämpor – att Palin blir USAs första kvinnliga president.

Uppdatering 081003. Palin klarade debatten bra och gav ett seriöst intryck, medan Biden möjligtvis var strået vassare pga av pondus och erfarenhet. Inga större grodor från någon sida. Notera att Palin var lite mer återhållsam och hade en svart kavaj istället för de grälla färger hon annars ofta bär. Förmodligen ingen slump i detta intrikata spel. Debatten finns i sin helhet här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Sarah Palin, USA, USA valet, republikanerna


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.