Övervakningssamhällets rötter


Wikileaks offentliggörande av de amerikanska ambassadtelegrammen blir allt mer intressant. Vid en noggrann genomläsning av några dokument visar det sig att i princip alla avlyssnings- och övervakningslagar som genomförts i Sverige ursprungligen initierats av USA.

Svenska politiker har regelbundna möten med amerikanska tjänstemän, och det finns inga gränser på hur mycket man vill vara till lags, oavsett om den politiska riktningen stämmer överens med grundlagen eller medborgarnas vilja.

Tyvärr är det här en nyhet som med all säkerhet kommer att försvinna bort i det mediala bruset på några dagar. Folk orkar inte sätta sig in i dylika halvkonspiratoriska teorier. Dessutom gillar vi USA, trots att det frihetliga landet i väster alltmer muterat till en konservativ korporativistisk sörja, så gillar vi den ursprungliga amerikanska idén där medborgarnas frihet och rättigheter är viktigare än överhetens intriger och maktspel.

Wikileaks avslöjanden understryker en mycket viktig princip. Om det moderna politiska maskineriet inte tillvaratar medborgarnas intressen, om den inte värnar medborgarnas rättigheter så har den stora staten spelat ut sin roll. Vi behöver den inte, eftersom den inte är till för oss, utan bara till för sig själv.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, övervakning, avlyssning, integritet, USA, Wikileaks


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.