Profetior för 2011


Extrema prognoser för nästkommande år har blivit en populär sysselsättning. Här kommer min lista, det är en blandad kompott av både gott och ont, möjligen med en viss övervikt av det sistnämnda.

EU knakar i fogarna
Det blir svårt att upprätthålla euron då alltfler länder missköter ekonomin och blott Tyskland kan garantera den gemensamma valutans värde. Några av medlemsstaterna börjar att ifrågasätta unionens grundvalar.

Finanskrisen når Kina
Nybyggda städer står tomma i Kina, fastighetspriserna rasar och ekonomin landar med ett rejält magplask.

Demokratiprocess inleds i Kina
Den kinesiska statsmakten presenterar ett program för reformer och långsiktig demokratisering av landet – delvis som ett plåster på såren för att ekonomin haltar.

Korea återförenas
Kina tar sin hand från Nordkorea och diktaturen faller snabbt; innan vi vet ordet av har Korea återförenats. Glädjescener varvas med vidriga avslöjanden om diktaturens förehavanden.

Regeringen Reinfeldt fälls och nyval utlyses
Socialdemokraterna fäller regeringen i en rad viktiga frågor, Reinfeldt beslutar sig för att avgå och nyval utlyses. Sossarnas otur fortsätter emellertid. Alliansen vinner nyvalet och får ensam majoritet, medan s backar ytterligare, och sd tyvärr lockar ännu fler väljare.

Det fria internet avskaffas
Redan i år togs nätneutraliteten bort i USA, vilket innebär att operatörer kan bojkotta konkurrenter som exempelvis Skype. Under 2011 tillförs fler regleringar som sakta förvandlar internet till ett mer slutet och otillgängligt forum. Saker och ting börjar kosta pengar, gratiskulturen försvinner alltmer, åtminstone för vanliga användare utan specialkunskaper.

Politisk kris i USA
Wikileaks/Openleaks fortsätter med sina avslöjanden, och den amerikanska statsmakten blir alltmer irriterad och auktoritär. Det politiska klimatet hårdnar, medan ekonomin är fortsatt svag, vilket leder till kraftiga protester från både gräsrötter och den etablerade oppositionen.

USA drar tillbaka trupperna från Irak
Obama framstår alltmer som en svag och misslyckad president. Hans ämbetsperiod började i brinnande finanskris, och han hade inga möjligheter att uppfylla sina vallöften och drömmar om förändring. Genom att dra tillbaka de resterande 50.000 soldaterna från Irak försöker han att blidka opinionen.

Koldioxidteorin går i graven
Alltfler forskare hävdar att människans utsläpp av koldioxid och växthusgaser inte bidrar till en global uppvärmning av jordklotet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, prognoser, prognoser 2011, extrema prognoser, förutsägelser, förutsägelser 2011


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.