Obama igen


Ett decennium av krig är slut och vi håller på att återhämta oss ekonomiskt, sade Barack Obama under sitt tal, efter att ha svurit presidenteden i världens mäktigaste land för andra gången.

Han är en duktig talare och menar säkert det han säger, men vi som följt hans bana vet att de vackra orden sällan avspeglar verkligheten.

Är verkligen USA klar med kriget mot terrorismen och krigen i Afghanistan och Irak? Försvarskostnaderna har ökat under Obama. Landet är dessutom i dålig ekonomisk kondition, budgetunderskottet har vuxit under hans ämbetsperiod.

Den summariska avrättningen av Usama Bin Ladin lämnar mängder av obesvarade frågor, frågor som vi kanske haft svar på om han ställts inför domstol, dömts och fått avtjäna sitt straff, vilket är praxis i det västerländska rättsväsendet.

Obama kommer inte att nöja sig förrän de homosexuella behandlas lika i samhället, får vi veta. Det är ambitiöst och vackert, men vad ska han göra rent konkret? Vi vet att jämlikhet mellan kön, raser och sexuell läggning är något som tar tid, och svårligen kan lagstiftas fram – när lika rättigheten redan finns i lagboken.

USA ska vara möjligheternas land, för alla, oavsett om de är nyanlända immigranter eller bott i landet sedan frihetskriget, skanderar USA:s 44 president.

Detta är själva essensen bakom Amerikas förenade stater, som gjorde uppror mot kungamakten England och grundade den första moderna demokratin, medan vi européer fortfarande hade envälde och skråväsende.

USA blev världens mäktigaste land, både militärt, ekonomiskt och kulturellt. Kanske har Obama glömt varför? Det är bra att han påminner sig själv i sitt tal. Möjligheternas land kräver en stor dos frihet, det är själva oljan i maskineriet.

Själv tycker jag att kuggarna borde smörjas.

Alla dessa vackra ord.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.