Myten om att invandring går med vinst


Myten om att invandring går med vinst 1I Sverige har invandring sålts in som en vinstaffär för samhället, åtminstone förr om åren, att migranterna skulle komma i arbete och bidra med skatter och tillväxt. De skulle också ta hand om våra gamlingar, samt bidra med kulturell berikning. En vinst för oss alla.

DI har i flera år varnat för att pensionskostnaden för utrikes födda är en bomb. Den låga självförsörjningsgraden hos utrikes födda beräknas påverka statsutgifterna rejält. Den viktigaste debatten om pensionerna bör vara hur man ska få dessa personer i arbete, skriver Janerik Larsson.

De flesta med en känsla för sunt förnuft har för länge sedan genomskådat vinstbluffen. Hur man än räknar på saken så blir invandring sällan en vinstaffär.

Inte ens arbetskraftsinvandring resulterar nödvändigtvis i adderade samhällsvinster. Och det kan finnas flera skäl, exempelvis att invandrarens barn efter genomgången utbildning (bekostad av svenska skattebetalare) väljer att flytta tillbaka till hemlandet. Då blir det en sämre investering för samhället. Eller att de utnyttjar möjligheten att hämta sin gamla mormor och morfar, som därefter lever på pension, bekostad av samma svenska skattebetalare.

Arbetskraftsinvandring är egentligen mest lönsam om invandraren kommer till Sverige i ung ålder, och använder så lite som möjligt av den svenska välfärden, och efter några år åker tillbaka hem igen. Då kan eventuella kostnader kompenseras med att hon inte får någon svensk pension, eller åtminstone en väldigt låg sådan.

Att dessutom tro att flyktinginvandring ska generera vinster för samhället är, ursäkta språket, rejält efterblivet. Då flyktingen redan från början kan vara sjuk, skadad etc, och eventuellt inte ens är lämpad för det svenska arbetslivet, både vad gäller utbildning, språk eller kulturell bakgrund.

Flyktinginvandring och arbetskraftsinvandring är två helt olika saker. Enligt FN:s flyktingresolution kan man givetvis kräva att flyktingen slutligen försörjer sig själv, men det finns egentligen inget motmedel ifall hon inte gör det. Ska man hota med att skicka henne tillbaka hem, varifrån hon flytt, och varifrån man gett henne skydd?

Det blir ju ett moraliskt problem, särskilt i Sverige där allt ska andas godhet, i kombination med konflikträdsla samt extremt dåliga insikter i samhällsekonomi osv.

Nu har vi en grupp människor – troligen hundratusentals – som inte kan försörja sig själva och som dessutom efter 65 års ålder kommer att behöva extra stöd i form av pension resten av livet. Det blev ingen vinstaffär, utan i stället en enorm börda. Det kommer att bli tufft för svenska skattebetalare.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag