Migrationsdebatten har förvandlats till logistik


Det var en del som satte kaffet i vrångstrupen då de hörde om flyktingströmmar uppemot 1000 personer om dagen. Vårt grannland Tyskland räknar i år att ta emot över en halv miljon flyktingar. Det är en del folk i rörelse i Europa, och det sätter våra samhällen under viss press.

För att husera 1000 personer så måste man bygga ett helt nytt bostadsområde. Tänk er ungefär fyra stycken rejäla femvåningshus i en fyrkant med en gård i mitten.

Nu finns det ju i och för sig en del tomma kåkar i landet, framförallt i glesbydgen, men där är det svårt att hitta jobb och försörjning. Flyktingarna kommer inte att stanna där. Alla drar till stan, både svenskar och invandrare.

Nåväl, vi måste alltså bygga ett stort antal nya bostadsområden. Ett nytt stadskvarter om dagen för att hålla takten. Sedan har vi ju redan bostadsbrist, och långa köer till hyreslägenheter i t ex Stockholms innerstad. Den som inte har möjlighet att spendera/låna några miljoner till en bostadsrätt kommer att ha svårt att hitta ett vettigt boende inom en rimlig tidsram. Man får räkna med att bo i andra eller i tredje hand, eller att hyra ett dyrt nybyggt objekt som marknaden ratar.

Jag skulle kunna skriva ganska mycket och länge om det här. Men är det verkligen någon som tror att vi kommer att bygga ett nytt stadskvarter om dagen i Sverige? Byggkostnaden ligger på minst en halv miljard per projekt. Det blir en del miljarder. Eller ska vi köpa tält? Hysa inneboende? Enkla trähus, modul-byggsatser i massor? Och glöm inte vatten, el, avlopp etc.

Migrationsdebatten har förvandlats till logistik.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag