Media missade Björklunds grodor


Fp-ledaren Jan Björklund har – som så många andra politiker – slarvat med statistiken, och grundat sina argument om den undermåliga svenska skolan på fluffiga siffror. Björklund följer en gammal trist politisk linje, tyvärr, men största kängan bör gå till de undersökande journalister som inte förmått att avslöja honom tidigare.

Dessutom tenderar det hela att utmynna i en kvasidebatt; Sverige ligger någonstans i mitten på skalan gällande skolundervisningens kvalitet. Och eftersom nästan all tillverkningsindustri numera flyttas till Sydostasien är kunskap vår enda konkurrenskraft, och då räcker det inte med medelmåttor. Inte om vi vill behålla våra jobb, villor, vovvar och volvobilar. Nej, där har Björklund rätt, vi måste bli bättre på utbildning. Tyvärr byggde han sitt resonemang på lös grund, det handlar om grumlig argumentation för en i grunden god sak.

Vi måste alltid försöka förbättra skolan, frågan är huruvida våra politiker ska göra det, eller borde våra rektorer och pedagoger få mer att säga till om? Det är ju trots allt de som bedriver undervisning, och har störst erfarenhet inom området.

Uppdatering 080829. Jan Björklund bemöter kritiken:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1622431.svd

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Jan Björklund, skolan, utbildning, folkpartiet


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.