Utebliven bensinskatt hotar välfärden?


Allt fler köper el- och hybridbilar, och framförallt Toyota Prius verkar vara ett givet val. Stora tunga bensintörstiga kärror är plötsligt passé, och biltillverkare som t.ex Volvo dras med minskad efterfrågan. En hybridbil blir betydligt billigare att köra, parkera och man slipper än så länge betala trängselavgiften i Stockholm.

Men hur blir det i förlängningen? Staten kommer att förlora enorma belopp i utebliven bensinskatt (koldioxid- och energiskatt). Och om vi känner våra makthavare rätt, så kan vi vara säkra på att de kommer att skapa nya intäktskällor, dvs nya skatter.

Kommer skatten på el att öka på sikt? Förslaget är till viss del orättvist, eftersom det tillika blir dyrare att steka pannbiffar, baka bullar och värma upp hemmet på vintern. Uppvärmning är ofta den största energislukaren, följt av ugn, kyl och frys. En extra skatt på värme och matlagning helt enkelt. Kommer vi att acceptera det?

En annan variant är att införa högre momssatser vid köp av fordon. Bilen blir dyrare vid inköp, och även småbilar kommer att innebära en ordentligt hål i plånboken. En skatt på rörlighet kanske man skulle kalla det.

Vägskatten kommer att höjas, eller kompletteras med en slags allmän trängselskatt, där alla bilägare får bidra. Frågan är bara hur denna allmänna trängselskatt kan motiveras då vi bor i ett av världens mest glesbefolkade länder?

Ytterligare en variant är en allmän höjning av momsen, vilket innebär att alla bidrar till skattebortfallet, oavsett om vi har bil eller ej. Momshöjningen innebär att det blir dyrare att leva, vilket givetvis kommer att drabba de lågavlönade värst.

Oavsett hur det nu blir, så bör vi lära oss att tillfälliga skatter och avgifter tenderar att bli permanenta. Våra politiker räknar med att x antal miljarder rullar in varje år från skattad bensin. Och när bensinen fasas ut som drivmedel så kommer det att märkas i skattkistan. Staten behöver dessa pengar, ty den har gjort sig beroende av våra koldioxidutsläpp. Skattepengarna är ingalunda öronmärkta, de går inte oavkortat till miljöforskning el.dyl, vilket i så fall skulle innebära att denna forskning fick mindre anslag när ny teknik tar över.

Nej, räkna med nya dolda skatter, ty staten är dyr i drift – oavsett om du släpper ut ren vattenånga ur avgasröret eller fet kolmonoxid.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatter, bensinskatt, energiskatt, miljö, miljöbilar, elbilar, hybridbilar,


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.