Många människor utan koppling till terrorism avlyssnas


Det kommer kanske inte som en överraskning att uppemot 40% av de människor som är uppsatta på den amerikanska federala terroristövervakningslistan (NCTC ) inte har någon koppling till terrorism.

Våra regeringar motiverar massövervakning som ett led i bekämpningen av den internationella terrorismen. Men eftersom fler dör av blixtnedslag varje år än av terrorhandlingar så måste man ju bredda verksamheten lite. Som vilken annan  konkurrensutsatt verksamhet som helst.

Förutom att statlig massövervakning inte är en vanlig affärsverksamhet. Nej, om du eller jag skulle övervaka grannen eller våra politiker, så som storebror övervakar oss – ja, då skulle vi hamna i fängelse.

Vad som också är skrämmande är att ca 900 människor läggs till övervakningslistorna varje dag. Kanske är både du och jag med på listan?

Men den som har rent mjöl i påsen har väl inget att vara rädd för? Tja, nu när övervakningssamhället börjar bredda verksamheten kanske även det vita mjölet förefaller en smula missfärgat. Det är ju inte du och jag som bestämmer vad som är rent mjöl.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag