Ryssland närmar sig ekonomisk kollaps?


När Argentinas militärjunta 1982 invaderade de brittiska Falklandsöarna handlade det om att få medborgarna att titta åt ett annat håll, att få dem att glömma den trasiga ekonomin, och enas kring ett nationellt mål.

Det hela gick ju som vi vet åt pipan. När Storbritannien anlände med stora delar av sin flotta visade man att det gamla brittiska imperiet fortfarande hade kvar något av sin forna glans.

När Putin nu gör liknande manövrer i Ukraina så ser tränade ögon att det finns mer bakom kulisserna. Och mycket riktigt, nu kommer rapporterna om Rysslands sviktande ekonomi.

Det hela påminner om ett korthus, den inhemska produktionen är blygsam, och med låga oljepriser och sanktioner så förväntas bubblan spricka snabbare än förväntat. Oligarkerna flyr redan landet. De köper upp fastigheter i väst och flyttar med hela familjen.

Ryssland är ett stort land, det största i världen till arealen sett. Det sträcker sig från Östersjön till Stilla havet. Detta enorma land har emellertid relativt få invånare, ca 140 miljoner. 80% är ryssar, resten tillhör allehanda minoriteter. Jämför med Tyskland där 80 miljoner samsas om en mycket mindre yta.

Även om Ryssland på senare tid har förstärkt sitt försvar så har man förmodligen inte möjlighet att försvara hela sitt jättelika territorium. Ett land som ruvar på stora oljereserver, framförallt i norr, men även mineraler, skog och massor av möjligheter för den som vågar och vill.

Ryssland har allt att förlora på en segdragen konflikt med väst. Vill det sig illa kan man till och förlora landområden i norr och öster. Rysslands försvar är blygsamt i jämförelse med Natos samlade stridskrafter, något man ofta glömmer. En attack från norr och öster skulle svårligen kunna hejdas, och landet skulle snart delas itu, och de spridda etniska grupperna utnyttjas i en ”divide and rule-taktik”.

Men det behöver inte gå så långt. Ofta vid medeltida belägringar så svälte man ut fienden, som tillslut öppnade stadsportarna. Eller så gjorde stadens milis en sista vansinnesattack, när allt var förlorat. Vi får se vad det blir.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.